The Goodyear Tire & Rubber Company

Akron i Ohio, amerikansk industrikonsern grunnlagt 1898 av Frank og Charles Seiberling. Goodyear produserer bildekk og andre gummiprodukter (transportbånd, slanger, drivremmer m.m.), samt industrikjemikalier. Konsernet er en av verdens tre største dekkprodusenter ved siden av Bridgestone og Michelin med fabrikker over hele verden. Gjennom en allianse med japanske Sumitomo Rubber Industries overtok Goodyear 1999 produksjon og salg av dekkmerket Dunlop i Europa og Nord-Amerika, Sumitomo tilsvarende for Goodyear-dekk i Japan. Omsetning ca. 15 mrd. amerikanske dollar med rundt 85 000 ansatte (2003).

Goodyear åpnet fra 1910 fabrikker i flere land, etablerte gummiplantasjer på Sumatra, startet produksjon av bl.a. transportbånd av gummi og var 1926 blitt verdens største dekkprodusent. 1912 begynte selskapet å bygge ballonger, 1917 også luftskip, som de bygde over 300 av til 1980-årene. Særlig kjent er reklameluftskipene (The Goodyear blimps), og det opereres fremdeles tre slike luftskip i USA (basert i Ohio, Florida og California). 1925 startet selskapet også produksjon av stive luftskip etter Zeppelin-patentet. 1939 åpnet Goodyear sin svenske dekkfabrikk (Norrköping), som til 1980 leverte til det skandinaviske markedet. Goodyear drev 1952–86 også et anlegg for anriking av uran i Ohio.

Navnet på konsernet er etter Charles Goodyear, oppfinneren av vulkaniseringsprosessen 1839, men selskapet har for øvrig ingen tilknytning til ham.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.