Thailands flagg
Thailands flagg, vedtatt 28. september 1917, med proporsjoner 6:9. De fem vannrette stripene er ovenfra i rødt-hvitt-blått-hvitt-rødt. De røde og hvite stripene er like høye, den blå midtstripen har dobbelt høyde.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: Gnu FDL

Thailands flagg er horisontalt delt i fargene rødt, hvitt, blått, hvitt og rødt. På thai kalles det Thong Trairong, ธงไตรรงค์, som betyr trikolor. Flagget ble innført 28. september 1917 av kong Rama 6. Datoen er siden 2016 en nasjonaldag. Fargene sies å symbolisere landet (rødt), religionene (hvitt) og monarkiet (blått).

Thailand har ikke et riksvåpen i heraldisk forstand, men landets statssymbol er Garuda, en halvgud i hinduismen, buddhismen og jainismen. Garuda fremstilles som en kjempefugl med utspilte vinger eller en mann med vinger. I Thailand ble Garuda innført som statssymbol av kong Rama 6. i 1911, men hadde vært kongemaktens symbol i flere tidligere århundrer.

Flagget

Siams flagg 1855
Siams flagg fra 1855 til 1916, innført av kong Mongkut (Rama 4.)

Det nåværende flagget erstattet et rødt flagg med en hvit elefant som motiv. Det antas at fargene i det nye flagget ble valgt fordi landet samme år (1916) erklærte krig mot Tyskland (under første verdenskrig). Fargene er de samme som i flaggene til Tysklands viktigste motstandere i ententen; Storbritannia, Frankrike, Russland og USA.

Tidligere flagg

Thailand, som før 1939 kaltes Siam, hadde gjennom 1600- og 1700-tallet et ensfarget rødt flagg, og dette ble fortsatt brukt som nasjonalflagg til 1855. Statsflagget og orlogsflagget var fra 1782 til 1855 det samme, men utstyrt med hvite symboler. Fra 1855 til 1917 var alle flagg røde med en hvit elefant som symbol, bortsett fra at handelsflagget i 1916 og 1917 var som det nåværende, men med bare røde og hvite striper.

Statssymbolet

Thailands statsemblem
I Thailand ble Garuda innført som statssymbol av kong Rama 6. i 1911, men hadde vært kongemaktens symbol i flere tidligere århundrer. Garuda er farkosten til guden Vishnu.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 3.0
Kongeriket Siams riksvåpen fra 1873 til 1910
Siams lille riksvåpen fra 1873 til 1910, innført av kong Rama 5, Chulalongkorn og avskaffet i 1910.

Thailands statssymbol er halvguden Garuda, som kalles fuglenes konge. Han er venn av og farkost for guden Vishnu og har gjennom århundrer vært et nasjonalt symbol for Thailand og dets konger. Emblemet kalles på thai Phra Khrut Pha, พระครุฑพ่าห์, som betyr «Garuda som bærer for Vishnu». Garuda, avbildet som en kjempefugl eller en mann med utstpilte vinger, er en guddom i hinduismen, buddhismen og jainismen. Han er en beskyttende guddom med evne til å fly raskt hvor som helst.

I 1873 besluttet kong Chulalongkorn (Rama 5.) å innføre et heraldisk riksvåpen etter europeisk mønster. Det var et tredelt skjold under Chakri-dynastiets Store seierskrone. I skjoldhodet en trehodet hvit elefant i gult felt, Airavata, som her symboliserte de tre regionene i landet. Nedenfor til venstre (dexter) i rødt felt en hvit elefant som sto for Laos, et land som hadde vært underlagt Siam. Til høyre (sinister) i lyserødt felt to krysslagte gylne sverd som sto for de malayiske provinsene i sør. Den store utgaven av våpenet hadde skjoldholdere, våpentelt, ordenskjeder og et bånd med mottoet: Enhet gir lykke.

I 1893 skiftet kongen mening og valgte å gjeninnføre Garuda som statssymbol. I 1911 avskaffet den neste kongen Vajiravudh (Rama 6.) det heraldiske våpenet for godt og gjorde Garuda til statens og kongemaktens eneste symbol. Kongeflagget har siden vært en rød Garuda på gul duk.

Garuda inngår også i statssymbolene for India og Indonesia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg