Faktaboks

Thaïs

Thais, på gresk: Θαΐς

Uttale
thˈaïs
Thaïs leder Alexander den store til å brenne Persepolis
Fortellingen om hvordan kurtisanen Thaïs overtalte Alexander den store til å brenne Persepolis har fascinert ettertiden i flere tusen år. I dette maleriet av Lodovico Carracci, fra 1592 deltar hun selv aktivt, med Alexander ved sin side.

Thaïs var en athensk hetære (kurtisane), som levde på Aleksander den stores tid og fulgte med hans felttog mot Perserriket i 334–323 fvt. Hun er mest kjent for å ha overtalt Aleksander til å brenne Persepolis i 330 fvt.

Ifølge historikeren Kleitarkos var ødeleggelsen av Persepolis et plutselig innfall, snarere enn en planlagt handling. I løpet av en fyllefest, hvor Thaïs også deltok, ga hun en tale som overbeviste Alexander om å brenne ned palasset i Persepolis. Likevel forteller Plutark og Diodorus Siculus at handlingen var en gjengjeldelse for brenningen av det gamle tempelet i Athen av Xerxes 1 (480 fvt.) under Perserkrigene. I dag tror mange historikere at Persepolis antakelig ble satt i brann av politiske årsaker.

Thaïs var elskerinnen til Ptolemaios 1 Soter, en av Aleksanders dyktigste generaler. Likevel blir det hevdet at hun også var Aleksanders elskerinne, fordi Athenaios skrev at Aleksander likte «å holde seg med Thaïs». I henhold til Athenaios giftet hun seg med Ptolemaios, som ble konge av Egypt etter Aleksanders død. Hun fødte ham tre barn; to gutter og en pike: Lagos, Leontiscos, og Eirene.

Thaïs inspirerte mange forfattere og kunstnere og hun dukker opp i mange litterære tekster både i antikken og senere. En av de mest kjente er John Drydens dikt «Alexander's Feast, or the Power of Music» (1697).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Athenaios: Deipnosofistene, bok 13, 576e.
  • Diodorus Siculus, bok 17, kapittel 72.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg