Théodore Agrippa d' Aubigné

Faktaboks

Théodore Agrippa d' Aubigné
Uttale
åbinjˈe
Født
8. februar 1552
Død
29. april 1630
Av /Bibliothèque de Genève.

Théodore Agrippa d' Aubigné var en fransk forfatter. Han var hærfører for hugenottene under religionskrigene. Aubigné skrev blant annet lyrikk, en Histoire universelle (1600–1612), og en burlesk roman om forholdet mellom illusjon og virkelighet, Les Aventures du baron de Faeneste (1630).

Aubignés betydeligste verk er eposet Les Tragiques, som han arbeidet på fra rundt 1573 til utgivelsen i 1616. Her skildres religionskrigenes grusomhet med besk realisme, katolikkene fremstilles med fanatisk sarkasme og deres forfølgelser av protestantene (hugenottene) beskrives i all sin gru. Et grunntema er motsetningen mellom Guds opprettholdelse av skaperverket og krigens ødeleggelser. Mens samtidens diktning gav en heroisk skildring av krigen, viser Aubigné hvordan den rammet sivilbefolkningen og ødela naturen.

Les Tragiques er både «engasjert» og «visjonær» diktning, et innlegg i samtidens politiske og religiøse strid, og en behandling av evig aktuelle menneskelige problemer. Stilistisk er verket ujevnt. Det rommer avsnitt av stor skjønnhet, men andre avsnitt har uklar oppbygning og overlesset billedbruk. Likevel gjør Les Tragiques Aubigné til den betydeligste franske dikter mellom renessansen og klassisismen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg