Théodore Agrippa d' Aubigné

Faktaboks

Théodore Agrippa d' Aubigné
Uttale
åbinjˈe
Født
8. februar 1552
Død
29. april 1630
Av /Bibliothèque de Genève.

Artikkelstart

Théodore Agrippa d' Aubigné var en fransk forfatter og regnes som en av de mest betydelige franske dikterne i overgangsperioden mellom renessansen og barokken. Han huskes særlig for Les Tragiques, et storslagent epos over de franske religionskrigene mellom hugenotter og katolikker (1562–1598).

Liv

Agrippa d'Aubigné var hugenott (fransk kalvinistisk protestant) og deltok i religionskrigene som soldat. Han var dermed selv vitne til de ødeleggelsene som preget borgerkrigen. Denne ødeleggende konflikten satte de katolske makthaverne opp mot den protestantiske minoritetsbefolkningen og var preget av flere massakrer, deriblant den beryktede Bartolomeusnatten eller "Blodbryllupet i Paris" som fant sted den 24.august 1572, og som kostet flere tusen hugenotter livet. Aubigné slapp unna blodbadet fordi han hadde vært nødt til å forlate byen etter en duell.

Gjennom hele livet var Aubigné en dypt politisk dikter: Han var samfunnsengasjert og svært lojal mot sine egne, og var lenge tett knyttet til kong Henrik 4, som også var protestant. Aubigné brøt med Henrik da kongen konverterte til katolisismen i 1593.

Verk

Aubigné skrev først og fremst lyrikk, men har også forfattet en Histoire universelle (1600–1612), og en burlesk roman om forholdet mellom illusjon og virkelighet, Les Aventures du baron de Faeneste (1630).

Le Printemps

Aubignés diktsamling Le Printemps(Våren) er skrevet i perioden 1570–73 men utgitt i sin helhet først to århundrer senere (1874). Her hyller og forbanner han den guddommelig vakre Diane Salviati, den adelige nabojenta han ikke kan få fordi hun er katolikk og han protestant. Diktsamlingen skriver seg inn i tradisjonen etter Francesco Petrarca, en tradisjon som Aubigné fornyer ved å bruke en rekke makabre og kroppslige bilder for å uttrykke sin ulykkelige kjærlighet.

Les Tragiques

Aubignés hovedverk er eposet Les Tragiques(Tragiske skjebner). Aubigné skrev på verket over mange år, midt under religionskrigene, og hovedtema er de franske hugenottenes skjebne. Diktet er på over 9000 verselinjer fordelt på syv deler (eller bøker – Livres). Det er soldatpoetens eget vitnesbyrd over krigens grusomheter og et hardt angrep på de katolske makthaverne. Her skildres religionskrigenes grusomhet med besk realisme, katolikkene fremstilles med fanatisk sarkasme og deres forfølgelser av hugenottene beskrives i all sin gru. Nok en gang er det den makabre billedbruken som dominerer. Verket ble først publisert i 1616, flere år etter at borgerkrigene i praksis var et avsluttet kapittel, og skulle fungere som et talerør for en kollektiv hukommelse som allerede da var i ferd med å viskes ut.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lazard, Madeleine. (1998). Agrippa d’Aubigné. Paris: Fayard.
  • Mathieu-Castellani, Gisèle. (1991). Agrippa d’Aubigné : le corps de Jézabel. Paris: Presses universitaires de France.
  • Prat, Marie-Hélène. (1996). Les Mots du corps : un imaginaire lexical dans les Tragiques d’Agrippa d’Aubigné. Genève: Droz.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg