Texas er USAs nest største delstat (etter Alaska). Staten grenser mot Mexico i sørvest ved Rio Grande, mot New Mexico i vest; Red River danner grense mot Oklahoma og Arkansas i nordøst og Sabine River mot Louisiana i vest.

Mot Mexicogolfen i sørøst finnes lagunekyst og lange sandbanker fra Galveston i nord til munningen av Rio Grande i sør. Innenfor ligger en bred kystslette, som i vest går over i et fruktbart svartjordområde; «black prairie».

Det sentrale og vestlige Texas er et platåland (Great Plains); 400-700 moh. Vest for Pecos River er terrenget fjellrikt og ulendt. Når i Guadalupe Peak lengst vest opp i 2667 moh.

En rekke større elver renner gjennom Texas mot Mexicogolfen, bl.a. Rio Grande, Nueces, Colorado, Brazos og Trinity.

Øst-Texas er bevokst av et belte av sypresser og langnålfuru langs sandmoene ved kysten; for øvrig finnes mye løvskog, bl.a. eik, hickory, platan og morbærtre. Platålandet i Vest-Texas er overveiende gress-steppe; lengst vest busksteppe og til dels ørken.

Fjellområdene har mer nedbør, og er bevokst av nåletrær, hovedsakelig furuskog, i nordvestre hjørne.

Texas rammes av skogbrann ved tørke.

I november 2010 brøt det ut skogbrann i Texas. Frem til september 2011 var drøye 14 000 kvadratkilometer svidd av. Dette var den verste brannen i statens historie.

Den 16. august 1931 var et jordskjelv med styrke 5,8 i byen Valentine. Dette er det kraftigste jordskjelvet i statens historie.

Den 14. april 1995 var et jordskjelv i Marathon i Vest-Texas med styrke 5,7.

Mexicogolfen rammes ofte av orkan og enkelte år også Texas. Den verste var den tropiske syklonen Rita som nådde land den 23. september 2005 mellom Sabine Pass, Texas, og Johnsons Bayou, Louisiana.

Orkanen Harvey rammet Texas 25. august 2017. Orkanen medførte stormflo, og store nedbørmengder i etterkant medførte den verste flom i delstatens historie.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.