Jorden for 100 millioner år siden
Thetyshavet i forhold til Laurasia i nord og Gondwana i sør for 100 millioner år siden. På den tiden hadde Atlanterhavet startet si dannelse (men ikke i Norskehavet ennå), og Thetyshavet ble presset sammen. India var i ferd med å løsrive seg i sør og denne bevegelsen bidro også til lukkingen av Thetyshavet for knapt 50 millioner år siden. I figuren er hav som har forsvunnet gitt en monoton mørk blå farge. Røde piler viser kontinentbevegelse på tvers av det sørlige Atlanterhavet og Thetyshavet.
Jorden for 100 millioner år siden
Lisens: CC BY SA 3.0

Tethyshavet er et forhistorisk hav som ble til da superkontinentet Pangea ble brutt opp for rundt 250 millioner år siden (tidlig Trias).

Faktaboks

Uttale
tˈethys

Utstrekning

Havet hadde dominerende øst-vest utstrekning og skilte Gondwana (Afrika, Sør-Amerika, India, Antarktis og Australia) i sør fra Laurussia (Nord-Amerika og Europa). Det strakte seg gjennom dagens Middelhavet og østover hvor det ble videre. I øst skilte dette store havet India, Australia og Antarktis fra datidens Asia.

Da Gondwana ble videre brutt opp fra rundt 120 millioner år siden ble Thetyshavet gradvis mindre. Denne forminskelsen av Tethyshavet henger direkte sammen med Atlanterhavets dannelse og bevegelsen av et løsrevet India-kontinent mot nord.

Thetyshavet i dag

Rundt 70 millioner år senere (for 50 millioner år siden) var det meste av Thetyshavet borte. Afrika og Europa kolliderte da med dannelsen av Alpene. Mindre fragmenter av Thetyshavet finnes bevart i den alpine fjellkjeden, klemt sammen mellom de to kontinentene. I øst kolliderte India med Asia, og Det indiske havet åpnet seg sør for India. Også her finnes små rester av Thetyshavet i Himalayafjellkjeden. Det er også indikasjoner på at et større fragment av dette havet er bevart helt øst i Middelhavet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (6)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Det hadde vore veldig fint med to kartutsnitt her: eitt som syner dåtidig utstrekking og eitt som syner kva område dette svarar til med dagens geografi. Nokre internlenkjer hadde gjort artikkelen betre. Noko meir om kva funn ein har gjort, til dømes fossil, som fortel meir om kor det var og kva innverknad det hadde på den lokale floraen og faunaen hadde og vore interessant.

svarte Kjersti Kanestrøm Lie

Hei Tor-Ivar. Takk for gode innspill! Artikkelen er nå oppdatert og jeg tar med dine innspill til fagansvarlig. Vi skal forsøke å få tak i noen gode kartutsnitt også.

svarte Haakon Fossen

Illustrasjonen viser datidig utstrekning. En kan ikke vise havet med dagens geografi da havet ikke eksisterer. Fossilmessig er dette et komplisert hav, spesielt i Middelhavsområdet hvor det var biter av kontinenter både her og der som vi ikke helt har kontroll på. Føler at dette vil bli for komplisert og for mye diskusjon og usikkerheter.

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Hei, Haakon, og takk for svar. Med «havet med dagens geografi» tenkte jeg et kartutsnitt som viser hvor havet hadde vært i forhold til hvor dagens landområder er, altså hvilke landområder som nå har lukket igjen det gamle havet, dog tatt i betraktning hvor svært det er, ser jeg hvordan dette kan by på vanskeligheter. Den nye illustrasjonen gjør det betraktelig enklere å skjønne dette. Jeg ser fram til å lese videre oppdateringer!

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Jeg har et videre spørsmål til kartutsnittet: Nord-Europa ser ut som nå. Burde ikke landområdet ha sett noe annerledes ut, eller var ikke Doggerland blitt til enda da? (Skjønt, det ser for meg ut som at de isdekte landområdene er vist slik de er i dag for å heller gjøre det tydeligere hvilke områder som var isdekte, heller enn å vise hvordan landmassene faktisk så ut under der på den tida. Jeg kan lite om dette, så det kan hende spørsmålene mine er vel enkle.)

svarte Haakon Fossen

Nord-Europa ser omtrent ut som nå, men det henger sammen med Grønland da Atlanterhavet ikke fantes så langt nord for 100 millioner år siden. Isdekket er dagens ja. Har ikke topografiske data fra under isen. Tror det er greit da dette er perifert i forhold til Tethyshavet. Evt. kan det nevnes i figurteksten. For 100 mill år siden var det ikke is på Grønland

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg