Terne
/Forsvaret.

Terne var et norskutviklet, lett antiubåtvåpen for bruk på fregatter og mindre fartøyer.

Ved hjelp av sonar og elektronikk kontrolleres utskytningsaffutasjen som fyrer salver på seks raketter. Rakettenes rekkevidde er omkring 1000 meter og deres sprengladninger avfyres ved nærhetsbrannrør når de passerer innen en viss avstand fra undervannsbåten, ved direkte treff eller ved en på forhånd innstilt dybde.

Historie

Raketten til Terne-systemet ble prøveskutt første gang i 1950, og prøveskytninger mot slepemål med selve våpensystemet ble gjennomført i 1952. En prototyp for Terne III, som var systemet for bruk fra skip, ble installert på fregatten Balder (Sleipner-klassen), og prøveskytninger fra fregatten begynte i 1956.

Det første ferdigutviklede Terne III-systemet ble første gang installert på fregatten Bergen i 1961 for evaluering. I alt ble 14 systemer produsert, og Terne III ble installert på de fem fregattene i Oslo-klassen, de to korvettene Sleipner og Æger, og på noen mineleggere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg