Terje Stensvold

Faktaboks

Terje Stensvold
Født
10. oktober 1943, Bærum
Terje Stensvold har hatt en stor internasjonal karriere som operasanger.
Terje Stensvold
Den Norske Opera & Ballett.
Terje Stensvold i tittelrollen i Den flyvende hollenderNasjonaloperaen i 2014
Terje Stensvold
Av /Den Norske Opera & Ballett.

Artikkelstart

Terje Stensvold er en norsk sanger (baryton).

Stensvold begynte som guttesopran i Sølvguttene og studerte senere sang hos J. Szterényi og Marit Isene. Stensvold debuterte i 1972 og var fast ansatt ved Den Norske Opera 1972–1999.

Etter å ha markert sin 25. sesong som solist ved operaen tok hans karriere en ny retning. Hans internasjonale debut skjedde som Scarpia i Tosca (Giacomo Puccini) ved The Scottish Opera i Glasgow og fortsatte med tittelrollen i Den flyvende hollender (Richard Wagner) ved operaen i Frankfurt. I 2005 sang Stensvold Wotan når Kungliga Operan i Stockholm satte opp hele Nibelungenringen. Karrieren fortsatte med Pizarro i Fidelio (Ludwig van Beethoven) i Edinburgh og London, Jochanaan i Salome (Richard Strauss) i Berlin og Wien, Balstrode i Peter Grimes (Benjamin Britten) i Brussel og Filip II i Don Carlos (Giuseppe Verdi) ved Den Norske Opera. Stensvold har også hatt gjesteopptredener i Toronto, Barcelona, Düsseldorf, Dresden, Amsterdam, Leipzig, Helsinki, Hamburg, Salzburg, Milano, Berlin, Zürich, Melbourne og Paris.

Før Stensvold sang sin avskjedsforestilling som Den flyvende hollender ved Den Norske Opera i juni 2014, hadde han blant annet rukket å synge Wotan i en nyproduksjon av Nibelungenringen ved Berliner Staatsoper og La Scala i Milano, Hollenderen i Zürich og to komplette Nibelungenringen i Frankfurt.

Større roller

Innspillinger

  • Walter Braunfels: Jeanne d’Arc, Decca
  • Richard Wagner: Den flyvende hollender, Harmonia Mundi
  • Wagner: Nibelungenringen, Oehms Classics

Utmerkelser

  • Augusta Jerwells Premie, Det Norske Operafond, 2007
  • Ridder av 1. klasse St. Olav, 2008
  • Richard Wagner Verbands Rheingoldpris, Frankfurt, 2014

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Trond Olav Svendsen

Hei! Ville bare melde fra om litt korrektur-rusk i artikkelen om Stensvold. Nibelungenringen er gjennomgående feilstavet, i listen mangler en g i Siegfried og aksenten i La Bohème bør være oppover mot venstre (gravis, og ikke akutt). Og vi nordmenn bør egentlig bruke liten r i Cavalleria rusticana, synes jeg. Det gjør både italienerne og vi i utgangspunktet; det er i hovedsak i den engelskspråklige verden at man slenger store bokstaver på alle ordene i en tittel. Personlig foretrekker jeg stavemåten Den flygende hollender, også, men det er vel valgfritt. Synes forøvrig at Lars Sunde (som var ved Lærerskolen) bør nevnes som en av Stensvolds lærere. Fortsatt god sommer! Med vennlig hilsen Trond Olav Svendsen

svarte Mari Paus

Hei! Takk for gode innspill og observant blikk. Her ser jeg at feiljeger og fagansvarlig har fikset i tråd med din kommentar. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg