Terje Mikkelsen

Faktaboks

Terje Mikkelsen
Terje Wik Mikkelsen
Født
6. april 1957, Drøbak

Artikkelstart

Terje Mikkelsen er en norsk dirigent som har vært særlig aktiv i Øst-Europa og Asia, og som har gjestet symfoniorkestre over hele verden.

Han har også hatt undervisningsstillinger.

Utdannelse

Mikkelsen studerte ved Norges musikkhøgskole. Han var korpsdirigent og ledet blant annet Stabekk Janitsjarorkester. Han fikk sitt diplom i orkesterledelse ved Sibelius-Akademin i Helsinki, der han hadde Jorma Panula som lærer.

Mikkelsen studerte med Mariss Jansons i Oslo og St. Petersburg fra 1984.

Karriere

Mikkelsen var første gjestedirigent ved Litauens Nasjonale Symfoniorkester i Vilnius i 1989–1993, deretter sjefdirigent for Ukrainas Statlige Symfoniorkester i 1993–1994.

Fra 1997 til 2001 var Mikkelsen var sjefdirigent for Latvias Nasjonale Symfoniorkester i Riga. Med dette orkesteret gjorde han en rekke plateinnspillinger og gjestet mange land, blant annet Estland, Litauen, Sverige, Tyskland, Nederland, Spania og Thailand. På besøk i Norge i 2002 fremførte de blant annet musikk av Johan Halvorsen med Arve Moen Bergset som solist.

Mikkelsen var generalmusikkdirektør ved Thüringen Philharmonie Gotha i 1999–2003, og førstedirigent ved Shanghai Symfoniorkester i 2006–2009. Han var gjestedirigent ved Moskva Radio Tsjajkovskij Symfoniorkester i 2009–2012 og ledet dem blant annet på turné i Storbritannia. I 2010 dirigerte han Academy of St. Martin in the Fields på turné i Spania.

I 2015 hadde Mikkelsen et samarbeid med rockemusikerne Keith Emerson og Marc Bonilla under tittelen «Three Fates Project», som resulterte i konsert med BBC Concert Orchestra i Barbican Hall i London og CD-utgivelse.

Mikkelsen har også undervist, og var blant annet gjestelærer ved musikkakademiet ved Mahidol-universitetet i Bangkok fra 2002.

Innspillinger

Mikkelsen har gjort over 50 CD-innspillinger, både med utenlandske orkestre og med Trondheim Symfoniorkester og Kringkastingsorkestret. På repertoaret er komponister som Thomas Tellefsen, Ole Olsen, Johan Halvorsen, Eyvind Alnæs og Finn Mortensen, med flere verker som ikke er spilt inn tidligere.

Mikkelsen har også spilt inn musikk av den latviske samtidskomponisten Romualds Karlsons. En CD med Academy of St. Martin in the Fields og med gitaristen Stein-Erik Olsen som solist i konserter av Leo Brouwer, Heitor Villa-Lobos og Nikita Kosjkin, kom ut i 2014.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg