Terje Mikkelsen

Faktaboks

Terje Mikkelsen

Terje Wik Mikkelsen

Født
6. april 1957, Drøbak

Terje Mikkelsen er en norsk dirigent som har vært særlig aktiv i Øst-Europa og Asia. Han har gjort en rekke CD-innspillinger, hovedsakelig av norsk musikk. Fra 2002 er han gjestelærer på musikkakademiet ved Mahidol-universitetet i Bangkok.

Utdannelse

Mikkelsen studerte ved Norges musikkhøgskole og tok deretter diplom i orkesterdirigering ved Sibelius-akademiet i Helsinki, der han studerte under Jorma Panula. Fra 1984 til 1992 studerte han og samarbeidet med Mariss Jansons i Oslo og St. Petersburg.

Karriere

Mikkelsen var første gjestedirigent ved Litauens Nasjonale Symfoniorkester i Vilnius 1989–1993, deretter sjefdirigent for Ukrainas Statlige Symfoniorkester 1993–1994 og tilsvarende for Latvias Nasjonale Symfoniorkester i Riga 1997–2001. Med sistnevnte dirigerte han over 70 konserter utenfor Latvia, i Estland, Litauen, Sverige, Tyskland, Nederland, Spania og Thailand.

Mikkelsen var generalmusikkdirektør ved Thüringen Philharmonie Gotha 1999–2003 og førstedirigent ved Shanghai Symfoniorkester 2006–2009. Han var gjestedirigent ved Tsjajkovskij Symfoniorkester (tidligere Moskva Radios Symfoniorkester) 2009–2012 og ledet dem blant annet på turné i Storbritannia. I 2010 dirigerte han Academy of St. Martin in the Fields på turné i Spania.

Mikkelsen har ellers vært gjestedirigent ved en rekke av Europas store musikksentra. I 2015 hadde han et samarbeid med rockemusikerne Keith Emerson og Marc Bonilla under tittelen «Three Fates Project», som resulterte i konsert med BBC Concert Orchestra i Barbican Hall i London og CD-utgivelse.

Innspillinger

Terje Mikkelsen har gjort over 50 CD-innspillinger, både med utenlandske orkestre og med Trondheim Symfoniorkester og Kringkastingsorkestret. De fleste innspillingene er for det norske selskapet Simax. Her har han gjort en særlig innsats for arven etter norske komponister som Johan Halvorsen, Eyvind Alnæs, Ole Olsen og Finn Mortensen, blant annet med flere førstegangsinnspillinger.

En CD med Academy of St. Martin in the Fields og gitaristen Stein-Erik Olsen kom ut i 2014.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg