Terje Gewelt

Faktaboks

Terje Gewelt
Født
8. juni 1960

Terje Gewelt er en norsk jazzmusiker, bassist og komponist.

Bakgrunn

Gewelt er vokst opp i Larvik og tok i sin oppvekst spilletimer med Arild Andersen. Han flyttet til USA i 1981 for studier ved Bass Institute of Technology i Los Angeles. Etter en liten periode i Norge igjen studerte han ved Berklee School of Music i Boston fra 1983 til 1987 og fikk også undervisning fra Jaco Pastorius og Dave Holland. Samtidig spilte han med internasjonalt sammensatte grupper som Forward Motion og Full Circle.

Karriere

Etter studier og en periode som utøvende musiker i USA bosatte Gewelt seg i Oslo i 1989 og har siden medvirket på over hundre utgivelser med norske og internasjonale musikere i tillegg til å være aktiv i en rekke musikalske sammenhenger. Han har medvirket på flere utgivelser med ulike musikalske ledere, deriblant gitaristen Staffan William-Olsson i hans sekstett og trio, i pianisten Dag Arnesens grupper, med trommeslager Espen Rud og med den iranskfødte amerikanske gitaristen Ahmad Mansour fra tidlig på 1990-tallet.

Gewelt medvirket på albumet Nordic (1996) i kvartett med Billy Cobham, Tore Brunborg og Bugge Wesseltoft. Han har også spilt på utgivelser med musikere og artister som Enrico Pieranunzi, Knut Værnes, Jacob Young, Karin Krog, Mikhail Alperin, Tommy Smith, Roy Powell, Knut Riisnæs, Ola Kvernberg, Per Eriksen, Jan Erik Vold, Odd Riisnæs, Petter Wettre, Pål Thowsen, Jon Eberson, Jon Larsen, John Surman og Elisabeth Walker.

Egne utgivelser

Gewelts første utgivelse under eget navn var Hide and Seek (1999). Med seg hadde han musikerne Pål Thowsen, Jason Rebello og Jon Eberson samt Staffan William-Olsson og Billy Cobham på utvalgte spor. Albumet er i likhet med alle hans senere utgivelser i eget navn utgitt på plateselskapet Resonant Music som han selv startet i 1998.

Sammen med den franske pianisten Christian Jacob utgav Gewelt tre duoalbum, Duality (2002), Interplay (2003) og Hope (2005). Det musikalske materialet består av egne komposisjoner og standardlåter arrangert for piano og bass. I 2009 utgav Gewelt sammen med den italienske jazzpianisten Enrico Pieranunzi og den svenske trommeslageren Anders Kjellberg albumet Oslo. Musikken består av komposisjoner av Gewelt og Pieranunzi i tillegg til en improvisert, tredelt suite.

Utover 2000-tallet har Gewelt vist seg som en allsidig bassist. Eksempler på dette finner vi blant annet på albumet Small World (2004), som er inspirert av hans reiser til ulike deler av verden. Latin- og sør-amerikanske rytmer og perkusjon preger lydbildet i stor grad på flere av sporene. På albumet Azure (2010) er det flere låter med innslag av bossa nova samt låter inspirert av sør-europeiske musikktradisjoner. På albumet Wow and Flutter (2017) bidrar trommeslager Terje Evensen med elektroniske lyder som på blant annet tittelsporet får en sentral plass i komposisjonen. Gewelt har gjort kontrabass til sitt hovedinstrument, men spiller båndløs (fretless) el-bass på flere utgivelser, som for eksempel på albumene Spindrift (2012), Steppingstone (2013) og House on a Hill (2020). Han bruker også el-bass i mange sammenhenger.

Gewelt flyttet til Nesbyen i 2017. Han hentet inspirasjon til albumet House on a Hill (2020) fra huset han flyttet inn i sammen med sin kone, Elisabeth Walker.

Utvalgt diskografi

 • Hide and Seek (1999)
 • Duality (2002), med Christian Jacob
 • Interplay (2003), med Christian Jacob
 • Small World (2004)
 • Hope (2005), med Christian Jacob
 • If Time Stood Still (2007)
 • Oslo (2009), med Enrico Pieranunzi og Anders Kjellberg
 • Azure (2010) med Staffan William-Olsson, Alfred Janson og Karin Krog
 • Spindrift (2012)
 • Steppingstone (2013)
 • Wow and Flutter (2017)
 • House on a Hill (2020)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg