Terje Boye Hansen

Faktaboks

Terje Boye Hansen
Født
25. mars 1946, Oslo

Artikkelstart

Terje Boye Hansen, norsk dirigent og fagottist, har først og fremst virket ved Den Norske Opera & Ballett, har gjort en omfattende innsats for glemte norske musikkverker.

Terje Boye Hansen er nevø av Ørnulf Boye Hansen og fetter av Per Boye Hansen.

Fagottist

Terje Boye Hansen er født og oppvokst i Oslo. Han er utdannet som fagottist, musikkpedagog og dirigent.

Etter studiene ble han ansatt som fagottist ved Den Norske Opera i 1968. Han var solofagottist ved operaen i årene 1980–1991.

Dirigent

Mens han var musiker ved operaen innledet Hansen en omfattende karriere som dirigent med oppdrag både i Norge og utlandet.

I 1992 ble han, etter et år som frilanser, ansatt ved Den Norske Opera som dirigent. Han fikk et hovedansvar for operaens virksomhet utenfor huset, og kom dermed til å lede en lang rekke turnéforestillinger.

I 1998 var Hansen en av grunnleggerne av OscarsborgOperaen (under navnet Oslofjord Operafestival). Her var han musikalsk ansvarlig for alle forestillingene frem til og med 2014.

Han var sjefdirigent for Kristiansand Symfoniorkester 2001–2006. I denne perioden ble orkesteret løftet inn i en ny tid gjennom sammenslåing med Kristiansand Kammerorkester og Forsvarets Distriktsmusikkorps Sørlandet.

Hansen har også dirigert i blant annet Sverige, Storbritannia og Tyskland.

Norsk musikk

Hansen har gjort et stort arbeid for å hente frem igjen lite spilte eller helt uspilte norske musikkverker.

Blant mange verker kan nevnes Hjalmar Borgstrøms operaer Fiskeren og Thora på Rimol, som ble urfremført i henholdsvis Melhus i 2002 og Kristiansand i 2003.

På CD har han ledet bemerkede innspillinger av musikk av blant andre Sigurd Lie og Sigurd Islandsmoen. Han har ledet komplette innspillinger av operaene Thora på Rimol av Hjalmar Borgstrøm og Fange og fri av Egil Hovland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg