Tenzing-Hillary lufthavn, Lukla

Tenzing-Hillary airport i Lukla, Nepal. Flyplassen regnes for å være et av verdens mest utfordrende landingssteder.

Tenzing-Hillary lufthavn er en sivil lufthavn i Nepal, beliggende i landsbyen Lukla på grensen til Tibet. Flyplassen er innfallsporten til Mount Everest og regnes for å være et av verdens mest utfordrende landingssteder.

Historie

Landsbyen Lukla øst i Nepal har siden første bestigning av Mount Everest i 1953, vært benyttet som innfallsport for de fleste som skal nå fjellene i Himalaya.

Flyplassen ble åpnet under navnet Lukla airport i 1971, og ligger på en hylle i fjellmassivet, 2860 meter over havet.

Da Edmund Hillary døde i 2008 bestemte Nepals regjering at flyplassen skulle skifte navn til Tenzing-Hillary airport – oppkalt etter Tenzing Norgay og Edmund Hillary, som var de første som besteg toppen av Mount Everest.

Utfordrende ruteflyplass

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Rullebanen er bare på 527 meter, og ved enden av rullebanen finner man et stup på nesten 700 meter ned i dalen. Man må alltid lande i samme retning – mot fjellet, og med rullebanens skråning på 12 grader lander man i motbakke. Landingsforholdene er svært varierende med tanke på værforholdene.

Det er flere daglige flyavganger mellom hovedstaden Katmandu og Lukla, og rutene trafikkeres av flytyper som er beregnet for å fly i værharde strøk, med en overvekt av Dornier 228 og de Havilland Twin Otter.

Som følge av de utfordrende forholdene har det vært en rekke ulykker og hendelser ved flyplassen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg