Tendai er en retning innen japansk buddhisme, innført til Japan fra Kina i 805 evt. av Saicho, også kjent som Dengyo Daishi. Den kinesiske Tiantai-skolen, som på japansk uttales Tendai, ble stiftet av Zhiyi (538–597 evt.) og hadde sitt sentrum på Tiantai-fjellet.

Faktaboks

Etymologi
fra kinesisk Tiantai 天台

I Japan fikk Tendai sitt sentrum på Hiei-fjellet nær Kyoto. Tendai spilte der en viktig rolle i det politiske liv og påvirket andre buddhistiske retninger i Japan. Blant annet studerte både Honen og Nichiren ved Hiei-fjellet før de etablerte sine egne skoler.

I sin lære, som hovedsakelig er basert på Lotussutraen, legges det særlig vekt på at buddha-naturen er i alt og alle, og at målet for det religiøse liv er å realisere buddha-naturens kosmiske, tidløse vesen. Tendai mistet sin betydning fra 1500-tallet av, men eksisterer fortsatt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg