Temporary International Presence in the City of Hebron

Temporary International Presence in the City of Hebron (TIPH); sivil, internasjonal observatørgruppe etablert i 1994, og satt inn på nytt i 1997. TIPH ble til i kjølvannet av Oslo-avtalene, for å overvåke utviklingen i HebronVestbredden og å bidra til en normalisering av situasjonen der; med hovedkvarter i Hebron by.

Bakgrunnen for opprettelsen av en tilstedeværelse av internasjonale observatører i Hebron er motsetninger mellom jødiske bosettere og palestinske innbyggere i byen som ligger i de palestinske selvstyreområdene (Palestina). Motsetningene får dels voldelige utslag, og den første etterlysning etter en slik styrke kom fra FN gjennom Sikkerhetsrådets resolusjon nr. 904 etter massakren i Ibrahimi-moskeen i februar 1994, utført av en jødisk ekstremist.

Palestinske frigjøringsorganisasjon (PLO) ønsket en FN-styrke, noe Israel avviste. I mars 1994 undertegnet partene i stedet en avtale om å etablere TIPH, med mandat å bistå til å fremme stabilitet og gjenopprette normalitet i byen. Danmark, Italia og Norge ble bedt om å stille observatører, og TIPH startet sin virksomhet 8. mai 1994. Partene ble ikke enige om å forlenge mandatet, og den opprinnelige styrken ble trukket ut 8. august 1994.

Som del av fredsprosessen som ble startet med Madrid-konferansen i 1991 og fortsatte gjennom den hemmelige Oslo-kanalen og som i 1993 som ledet til Oslo-avtalen, med avtalen om Gaza og Vestbredden (Oslo 2) i 1995, ble en ny TIPH-tilstedeværelse etablert fra 12. mai 1996. Den var på midlertidig basis, med bare norske observatører, og forberedt innsettingen av en mer omfattende styrke, som har stått i Hebron siden januar 1997. Dette skjedde etter at israelske militære styrker var delvis trukket ut av området. Fortsatt har Israel en militær tilstedeværelse i Hebron; de palestinske myndighetene har politistyrker.

I den nye avtalen om TIPH bidrar seks land (Danmark, Italia, Norge, Sveits, Sverige og Tyrkia) med til sammen inntil 180 observatører, og Norge stiller styrkens sjef (Head of Mission, HOM). Norge er gitt ansvaret for å koordinere virksomheten. Observatørene er sivile og ubevæpnede, men bærer uniform. Mange av dem, særlig HOM, er tidligere polititjenestemenn og offiserer. De bidragsytende land dekker kostnadene. Den nye styrken startet formelt sin operasjon 1. februar 1997.

Observatørene har ingen politimyndighet, ei heller kan de gripe inn eller forfølge saker som angår det israelske forsvaret og det palestinske politiet, annet enn ved å observere og rapportere. Oppgaven er først og fremst å være internasjonale øyenvitner, og ved sin tilstedeværelse å bidra til økt følt sikkerhet for palestinerne i Hebron, og å fremme stabilitet som også bidrar til økonomisk utvikling. Styrken holder tett, formalisert kontakt med partene, og rapporter regelmessig til disse samt de bidragsytende land. Siden 1997 har den avlevert over 20 000 rapporter. Flertallet av disse er om enkelthendelser knyttet til brudd på avtalen, herunder fysiske angrep som steinkasting og skader påført palestinsk eiendom av jødiske bosettere og israelske soldater, og på menneskerettighetsbrudd. Styrken er blitt kritisert for ikke gjøre noen vesensforskjell for palestinerne og for å bidra til en normalisering av israelsk okkupsjon.

Etter et angrep på hovedkvarteret i 2006, utført av palestinske demonstranter, ble observatørene midlertidig trukket ut av Hebron. I 2002 ble to observatører drept, og en palestiner dømt av en israelsk domstol for hendelsen.

Antall observatører 2013: Ca. 70.

TIPHs sjef (HOM) i 2013: Christine Fossen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.