Temelin
Temelin kjernekraftverk
Av .
Lisens: public domain

Temelin kjernekraftverk ligger sør i Böhmen, som utgjør den vestlige delen av Tsjekkia. Kraftverket har to kjernereaktorer med en samlet netto ytelse på 2052 MWe.

Reaktorene er en russisk trykkvannsreaktor av typen VVER-1000 modell V-320. Med en termisk totalvirkningsgrad på 32,9 prosent får reaktoren en netto ytelse på 1026 MWe. Kraftverket eies og driftes av ČEZ Group, som er et tsjekkisk kraftselskap med nesten 70 prosent statlig eierandel.

Kraftverket var opprinnelig planlagt for fire reaktorer. Arbeidet med å bygge de to første reaktorene startet i 1987. Etter fløyelsrevolusjonen i 1989 valgte den nye demokratiske regjeringen i 1990 å kansellere byggingen av reaktor 3 og 4. På den tiden var det mye politisk motstand mot utbygging av kjernekraft. Det førte til usikkerhet om kraftverkets fremtid, men etter at det tidligere Tsjekkoslovakia ble splittet, bestemte den nye tsjekkiske regjeringen i 1993 at arbeidet skulle fullføres.

En etterfølgende anbudskonkurranse førte til at Westinghouse ble valgt til å levere utstyr for instrumentering og styringssystem. Det var første gang at vestlig digital teknologi ble integrert med russisk reaktorteknologi. Reaktorene kom i drift i henholdsvis i 2000 og 2003. Gjennom driftsperioden har kraftverket oppnådd en gjennomsnittlig årsproduksjon på 13,5 TWh. Dette utgjør rundt 15 prosent av landets samlede produksjon av elektrisk energi.

Kraftverket leverer også noe fjernvarme til en liten by 5 kilometer unna. Dessuten ser ČEZ på mulighetene for i fremtiden å kunne levere fjernvarme til byen České Budějovice, som ligger 20 kilometer borte.

Nye reaktorer

I 2004 ble Temelin av statlige myndigheter pekt ut som et aktuelt sted å bygge nye kjernereaktorer. Dette ble fulgt opp av ČEZ, som i 2008 kunngjorde planer om å føre opp to nye reaktorer med en samlet kapasitet på opptil 3 400 MWe. Arbeidet skulle starte opp i 2013, men etter en anbudsrunde ble saken utsatt av den nye regjeringen. Den tidligere regjeringen tok sikte på å gi investorene er prisgaranti, men usikkerheten om det framtidige kraftmarkedet og de økonomiske konsekvensene dette vil ha, blant annet for forbrukerne, gjorde at prosjektet til slutt ble kansellert i 2014. Etter 2015 er flere aktører kommet på banen, blant annet Korea Power Co. Kinesiske myndigheter har også signalisert interesse for prosjektet. Det er ventet at en ny reaktor tidligst vil komme i drift i 2035.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg