Telia Company

Telia Company, tidligere TeliaSonera, er et svensk telekommunikasjonskonsern som ble opprettet i 1993 under navnet Telia ved omdanning av det svenske televerket, som ble grunnlagt i 1853. I 1999 ble Telia forsøkt sammensluttet med norske Telenor, men forsøket mislyktes på grunn av manglende tillit mellom de svenske og norske statlige eierne.

Faktaboks

Også kjent som

TeliaSonera

Selskapet ble delprivatisert og børsnotert i 2000, og i 2002 ble Telia sammensluttet med finske Sonera til TeliaSonera. Sonera er fortsettelsen av det statlige finske Telegrafverket fra 1917, som i 1997 ble delprivatisert og tok navnet Sonera.

TeliaSoneras viktigste forretningsområder er fastlinjetelefoni og mobiltelefoni, samt blant annet kabel-tv og internett-tilknytning via bredbånd. Konsernet har stor virksomhet i Norden og Baltikum, samt er majoritetseier i mobilselskap i Russland, Kasakhstan, Aserbajdsjan, Georgia, Moldova og Tyrkia.

Selskapet hadde en omsetning på over 3,7 milliarder amerikanske dollar med rundt 20 000 ansatte i 2017. Den svenske og finske staten eier henholdsvis ca. 45 prosent og ca. 14 prosent av aksjene.

I Norge eier Telia mobiltelefoniselskapene NetCom (fra 2000) og Chess Communication (fra 2005), samt bredbåndsleverandøren NextGenTel (fra 2006). Chess ble grunnlagt i 1999 og overtatt av Idar Vollvik i 2002.

TeliaSonera Norge AS ble etablert i 2011. Foruten Netcom, Chess og NextGenTel er Netcom Shops en del av TeliaSonera Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker:

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg