Månedsnormaler for nedbør og temperatur for målestasjonen Notodden i Telemark.

Meteorologisk institutt. fri

Månedsnormaler for nedbør og temperatur for målestasjonen Møsstrand i Telemark.

Meteorologisk institutt. fri

Over den korte kyststripen og lavlandet omkring Langesundsfjorden strømmer det ofte havluft inn mot områdene omkring nedre del av Skiensvassdraget. Indre, lavere områder influeres lite av slike strømmer, men de store innsjøene bidrar til å dempe og forsinke vinterkulden. Middel for kaldeste måned (oftest januar) varierer fra ca. –2 °C ved kysten til ca. –8 °C i indre strøk. Gaustatoppen har –12 °C. Laveste målte minimum er ca. –25 °C ved kysten, under –35 °C i enkelte indre strøk. Middel for juli er 16–17 °C i lavlandet og dalene, og synker ca. 2/3 grad per 100 m oppover i høyden. Høyeste maksima er ca. 30 °C ved kysten, opp til ca. 33 °C i indre strøk.

Årsnedbøren er jevnt over 800–1200 mm, litt mindre i indre, lavere strøk, til dels vesentlig mer i fjellområdene. Innlandet har nedbørmaksimum om sommeren, kystnære strøk om høsten.

Dalførenes retning og fjellenes skjerming gjør at det gjennomgående er lite vind. Men sterke vestlige luftstrømmer kan iblant slå ned og forsterkes ved innsnevringer i dalene. Ved Tinnsjøen har tog blåst av sporet i forbindelse med stormbyger gjennom Vestfjorddalen. Ved kysten blåser det oftest fra sørvest om sommeren, fra nordøst om vinteren. Sjeldne stormsituasjoner med pålandsvind kan med års mellomrom gi betydelige skader på grunn av opprørt hav og høy vannstand. Hyppigheten av tåke og tåkedis er relativt stor i Grenlandsområdet, årshyppighet opp i 5 %. Den store vannføringen i elven vinterstid forårsaker dannelse av is på sjøen fra Langesundfjorden og vestover.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.