Telemark – administrasjon, skoler m.m

Skien er sete for fylkesmannen og for fylkeskommunens administrasjon. Det er 14 videregående skoler i fylket, samt tre folkehøyskoler (Porsgrunn, Gvarv og Seljord). Høgskolen i Sørøst-Norge har i Telemark avdelinger i , Notodden, Porsgrunn og Rauland. I Porsgrunn har Norsk Hydro sitt forskningssenter. I fylket er det tre folkehøgskoler: Grenland follkehøgskole i Porsgrunn, Sagavell folkehøgskole i Gvarv og Seljord folkehøgskole. Sykehuset Telemark er et områdesykehus for Telemark fylke. Sykehuset dekker et befolkningsgrunnlag på rundt 170 000 innbyggere. I 2016 har sykehuset om lag 4 000 ansatte. Sykehuset er et allsidig akuttsykehus og tilbyr diagnostikk og behandling innenfor de fleste spesialistområder.Sykehuset har delregionfunksjon innen fire fagområder. Dette er plastikkirurgi, medisinsk genetikk, fertilitetsbehandling og arbeidsmedisin.Sykehuset Telemark har drift i Skien, Porsgrunn, Notodden, Tinn, Kragerø og Sauherad. Hovedadministrasjonen ligger i Skien. Sykehuset Telemark eies av det regionale helseforetaket Helse Sør-Øst.

Skienshallen, et av Norges største innendørs idrettsanlegg, Fylkesmuseet for Telemark og Grenland og Ibsenhuset kulturhus ligger alle i Skien. NRK har distriktskontor i Porsgrunn og lokalkontor i Seljord. Det utkommer tre dagsaviser i Telemark, opplagstall i 2015 er anført i parentes: Varden (19 033) og Telemarksavisa (16 057)  i Skien og Porsgrunns Dagblad (3 528) i Porsgrunn. For øvrig utkommer sju aviser 1–5 ganger ukentlig.

Telemark fylke har 18 kommuner og omfatter fem prostier med 30 prestegjeld og 63 sogn, videre fem tingrettsdistrikter og ett politidistrikt med 17 lensmanns- og politistasjonsdistrikter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.