Faktaboks

Offisielt navn
Tekstilforedling A/S Tefas
Også kjent som

Tefas

Organisasjonstype

aksjeselskap

Forretningsadresse

Frysja, Oslo

Stiftet
1946
Nedlagt
1955
Fabrikkbygning

Bygningen til Tekstilforedling A/S Tefas ble ferdig oppført i 1949. Her fotografert i 1955.

Tekstilforedling A/S var en sammenslutning av 17 norske bomulls- og trikotasjefabrikker. Selskapet ble grunnlagt i 1946 og nedlagt i 1955. I 1949 var fabrikken til det nye selskapet ferdig oppført. Den var et fellesanlegg som skulle betjene de samlede fabrikkene, sånn at de skulle slippe å investere i nytt og kostbart utstyr. I årene 1955-1957 ble det gjort et forsøk i å vekke liv i fabrikken med et nytt hovedselskap.

Etablering

Det ble kjøpt inn mange nye og moderne maskiner til Tekstilforedling A/S Tefas.

Tekstilforedling A/S Tefas ble grunnlagt i 1946 som en sammenslutning av 17 små og store bomulls- og trikotasjefabrikker. Ved registreringen av selskapet var halvparten av aksjekapitalen på 6 millioner tegnet. De største aktørene var Hjula Væveri og Nydalens Compagnie. Tanken om en sammenslåing var allerede drøftet i 1938, da ingen av de store tekstilprodusentene hadde økonomi til å bygge et eget stort fabrikkanlegg.

Fabrikkbygning

Det ble bygd et moderne anlegg for farging, etterbehandling og trykking av stoffer på Frysja. Sommeren 1949 sto anlegget ferdig, tegnet av Odd Nansen og Vilhelm Brodtkorb Reinhardt, og prosjektert av entreprenørfirmaet Høyer-Ellefsen.

Fabrikken bestod av kjelehus, trykkeriblokk, mellombygning og hovedblokk med samlet gulvflate på 24 000 kvadratmeter. Det nye bygget innebar en stor modernisering av den gammeldagse industriarkitekturen fra 1800-tallet. Blant annet kunne transport av varer foregå direkte fra produksjonshallen og ut på lasterampe.

Produksjonsplanleggerne hadde hentet inspirasjon fra USA. Tefas' ingeniører reiste både dit og til europeiske bedrifter for å sette seg inn i nyhetene. Nyheter innen fargestoffer og teknologi og innenfor mote og innredningsstiler gjorde at det var nødvendig med moderniseringer. Målet var å øke landets egen produksjon og begrense tekstilimporten. Dessverre viste det seg at planene ikke var realistiske og bedriften gikk inn i 1955 etter få års drift.

Sammenslåing av Tefas og andre selskaper

I 1955 ble Tekstilforedling A/S Tefas videreført i et nytt selskap.

Den moderne fabrikkbygningen skulle få en ny sjanse til en enda mer gjennomgripende modernisering av byens tekstilindustri. I 1955 ble Hjula Veverier A/S nytt hovedselskap ved sammenslåing av Tefas og dette selskapets hovedeiere Hjula Væveri, Knud Graah & Co. og Nydalens Compagnie. Nå skulle ikke bare etterbehandlingen rasjonaliseres, men også selve vevingen. Hjula Veverier kjøpte Tefas-bygget med maskiner fra Kredittkassen for over 11 millioner kroner.

Til sammen 700 vevstoler skulle nå samles i ett selskap. 450 automasiske stoler ble flyttet til Frysjaveien i andre etasje i Tefas-bygget, mens vevstolene for mønsterveving ble samlet i en rasjonalisert vevsal i gamle Hjula Væveri sitt bygg ved Vøyen. Etterbehandling som trykk, farging, lager og ekspedering ble samlet i Tefas-byggets første etasje.

Endelig avvikling

Tefas
Tefas-bygget lå i landlige omgivelser ved Brekke gård på Frysja.
Av /Oslo byarkiv.
Lisens: CC BY SA 4.0

Det første året så det lyst ut for det nye selskapet, men i oktober 1957 var det full og endelig stopp. Det var da kjent at selskapet var i krise. Å holde stand mot den internasjonale vareflommen på bomullsvaremarkedet var nytteløst. Hundre arbeidere hadde blitt sagt opp på våren, men de resterende 450 fikk oppsigelse 19. oktober. Med det var det slutt på tekstilindustrien som hadde ledet an den industrielle revolusjon i Norge langs Akerselva fra 1840-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Grieg, Sigurd (1950). Norsk tekstil : bind II, Johan Grundt Tanum

Faktaboks

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg