Tekna

Artikkelstart

Tekna er en norsk yrkesorganisasjon og fagforening, landets største profesjonsforening for akademikere. Tekna arbeider for bedre betingelser for norsk teknisk-naturvitenskapelig forskning og verdiskaping. Det er utarbeidet tariffavtaler for privat sektor, statlig sektor og kommunal sektor.

Faktaboks

Også kjent som
Teknisk-naturvitenskapelig forening Tidligere navn: Den Norske Ingeniør- og Arkitektforening Den Norske Ingeniørforening Norske Sivilingeniørers Forening (NIF)

Medlemmer

Tekna er landets største profesjonsforening for akademikere, med cirka 93 000 medlemmer (2021), som har bakgrunn særlig innenfor teknologi, realfag og naturvitenskap. De fleste medlemmene er ansatt i privat sektor. Medlemstallet omfatter nærmere 13 000 studenter. Foreningen har 32 lokalavdelinger og én landsomfattende avdeling.

Organisering

Representantskapet, som møtes annethvert år, er Teknas øverste politiske organ. Hovedstyret har det politiske ansvaret for foreningens virksomhet, mens Lønns- og interesseutvalget, Fagutvalget og Studentutvalget koordinerer arbeidet i sine deler av grunnorganisasjonen. Teknas sekretariat består av sju seksjoner og ti distriktskontorer spredt over hele landet. Tekna eier Teknisk Ukeblad Media AS som gir ut Teknisk Ukeblad sammen med NITO og Polyteknisk Forening.

Tekna er er den største medlemsforening i hovedorganisasjonen Akademikerne og har hovedkontor i Oslo. Øverste leder i Tekna siden 2021 er president og leder av hovedstyret Lars Olav Grøvik fra Equinor. Generalsekretær er Line Henriette Holten.

Navn

Foreningen ble stiftet i 1874 som Den Norske Ingeniør- og Arkitektforening. Den ble reorganisert 1912 som Den Norske Ingeniørforening, fra 1973 Norske Sivilingeniørers Forening (NIF). Sitt nåværende navn fikk den 1. januar 2004.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg