Tekna, norsk yrkesorganisasjon og fagforening, stiftet 1874 som Den Norske Ingeniør- og Arkitektforening. Foreningen ble reorganisert 1912 som Den Norske Ingeniørforening, fra 1973 Norske Sivilingeniørers Forening (NIF). Sitt nåværende navn fikk den 1. januar 2004.

Tekna er landets største profesjonsforening for akademikere, med ca. 72 000 medlemmer (2016) som har bakgrunn særlig innenfor teknologi, realfag og naturvitenskap. De fleste medlemmene er ansatt i privat sektor. Medlemmene omfatter ca 12 000 studenter. Foreningen har 32 lokalavdelinger og én landsomfattende avdeling.

Tekna arbeider for bedre betingelser for norsk teknisk-naturvitenskapelig forskning og verdiskaping. Det er utarbeidet tariffavtaler for privat sektor, statlig sektor og kommunal sektor. Representantskapet, som møtes annethvert år, er Teknas øverste politiske organ. Hovedstyret har det politiske ansvaret for foreningens virksomhet, mens Lønns- og interesseutvalget, Fagutvalget og Studentutvalget koordinerer arbeidet i sine deler av grunnorganisasjonen. Teknas sekretariat består av Forhandlingsseksjonen (inkl. ti distriktskontorer), Kommunikasjonsseksjonen, Samfunnspolitisk seksjon, Administrasjonsseksjonen og Fagseksjonen. Tekna eier Teknisk Ukeblad Media as som gir ut Teknisk Ukeblad sammen med NITO og Polyteknisk Forening.

Tekna er er den største medlemsforening i hovedorganisasjonen Akademikerne og har hovedkontor i Oslo. Øverste leder i Tekna er president Lise L. Randeberg (2013 -), som etterfulgte Marianne Harg (2005-2013). Generalsekretær er Ivar Horneland Kristensen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.