Teater på New Zealand

Med den europeiske koloniseringen fra 1840-årene oppstod et slags turnéteater i New Zealand. Det var hovedsakelig melodramaer som ble spilt av de profesjonelle kompaniene.

En gren av British Drama League ble etablert i 1932 og koordinerte en utstrakt amatørteatervirksomhet. Klassikere av blant annet William Shakespeare ble spilt av studenter ved Canterbury University College, men det lyktes ikke å etablere et eget profesjonelt teater før New Zealand Players og Community Arts Service Theatre startet opp i 1950-årene. Førstnevnte spilte i de største byene, mens sistnevnte særlig opererte i nord og nådde de små stedene.

Det var imidlertid radioen som kom til å inspirere en ny generasjon profesjonelle dramatikere fra slutten av 1950-årene. Med opprettelsen av Queen Elizabeth 2 Arts Council i 1964 ble det mulig å støtte en ny generasjon av profesjonelle teaterkompanier, som The Southern Comedy Players i Dunedin, Central Theatre i Auckland og Downstage Theatre i Wellington. En felles organisasjon for disse teatrene var The Association of Community Theatres (ACT), og en teaterutdannelse ble etablert med New Zealand Drama School. Den eksperimentelle Circa-gruppen i Auckland har satirisk komedie som spesialitet.

Utviklingen av teatre basert på lokalsamfunnene (Community Theatre) har lagt grunnlaget for et maoriteater tilknyttet den newzealandske urbefolkningen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg