Teater i Vietnam

Artikkelstart

Teaterutviklingen i Vietnam er sterkt preget både av et folkelig teater, av klassisk asiatisk tradisjon og av et taleteater som til dels er av europeisk opprinnelse.

Vietnamesisk tradisjonelt teater

Det folkelige teater omfatter på den ene siden rituelle uttrykksformer i tilknytning til religiøse prosesjoner med sang og musikk, og på den andre siden omreisende sirkus og operalignende former. Former av førstnevnte er både transedanser og fortellertradisjoner. Den klassiske asiatiske tradisjonen er knyttet til hoffdanser og musikkteater som skulle underholde ved hoffene.

Europeisk inspirert teater

Et taleteater var det i stor grad den franske kolonimakten som inspirerte til ved å oppmuntre til fremførelser av fransk klassisk dramatikk oversatt til vietnamesisk. Europeisk inspirert salongdramatikk var også svært populært fra begynnelsen av 1900-tallet, gjerne fremført av amatør- eller klubbteatergrupper. En blanding av europeisk tradisjon og musikkteaterformen cai luong ble en ny trend. Dette kom også under påvirkning av europeisk naturalisme, og formen ble etter hvert tatt i bruk for å kritisere den franske kolonimakten. Dette var kritisk dramatikk som ble oppmuntret av det vietnamesiske kommunistpartiet, som langsomt skjøv formen inn i rammene for sovjetisk inspirert sosialrealisme.

I Sør-Vietnam utviklet det seg et annet, mer vestlig inspirert teater knyttet til en ny middelklasse, et teater som også tok opp sosiale problemer, og som dermed ble tolerert etter gjenforeningen etter Vietnamkrigen.

I 1980-årene kom en viss surrealistisk inspirasjon som avvek fra standardlinjen inn i teateret og dramatikken. Disse brytningene er fra 1990-årene i ferd med å danne grunnlaget for et genuint vietnamesisk dramatisk teater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg