Malaysia har i omkring 500 år hatt en levende teatertradisjon som har bestått av forskjellige former for ritualer og seremonier med teatrale elementer, og av tradisjonelle folkelige teaterformer og hoffteater. Etter hvert har det utviklet seg et vestlig inspirert teater, ikke minst pga. den britiske kolonitiden. Sanglig fremføring av de store eposene har representert en slags fortellertradisjon, og i den spesielle malaysiske varianten awang akkompagnerer sangeren seg selv med et instrument laget av treboller. Sanger og spill er en del av ritualtradisjonen, og rituelle fremføringer med bruk av både sang, dans og drama er knyttet til årstidene og skulle påkalle og forsone åndene. Denne typen teater ligner tilsvarende former i de andre landene i Sørøst-Asia, basert på beretninger om Buddhas fødsel og liv.

Bruk av dukker og skygger er en del av denne tradisjonen, som ellers er velkjent fra Indonesia. Dukketradisjon og kvinnelige dansere er en tradisjon som står særlig sterkt i det nordlige Malaysia. Denne tradisjonen ble på 1600-tallet beskrevet av europeiske oppdagelsesreisende. Wayang siam er en dukketeatertradisjon som varer fra tidlig om morgenen til sent på kvelden. En spesiell form for dansedrama er mak young med kvinnelige dansere som opptrer sammen med to mannlige klovner med en slags sjamanfunksjon. De fremfører handlingsdramaer hvor kvinnene også spiller de mannlige roller.

Et folkelig underholdningsteater utviklet seg mot slutten av 1800-tallet, og musikk ble også brukt med anvendelse av vestlige instrumenter i tillegg til de tradisjonelle. Denne sjangeren tok etter hvert i bruk skrevne dialoger og ble en populær teaterform på 1900-tallet. Det første moderne skrevne drama i vestlig forstand utviklet seg fra 1940-årene til omkring 1960. Etter at Malaysia hadde fått sin selvstendighet i 1957 brukte man imidlertid de dramatiske uttrykksformene til å stille spørsmål ved tradisjonelle verdier. Det som før representerte utviklingen av en egen malaysisk nasjonalisme, ble samfunnskritisk. Malaysia åpnet seg så for vestlig realisme og naturalisme i en retning som ganske enkelt ble kalt moderne drama.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.