Latvisk teater har i stor grad sin bakgrunn i amatørteater som var vanlig både i byene og på landet på 1800-tallet. Det første profesjonelle teater bygde på så vel tysk som russisk teater, f.eks. Deutsches Theater i Riga som hadde eksistert siden 1700-tallet og som fremførte både drama og opera. Dette teateret ble et forbilde for utviklingen av et teater med latvisk nasjonalspråk. Det russiske teater i Riga ble grunnlagt i 1883 og hadde Moskva Kunstnerteater som sitt forbilde og Stanislavskij-metoden som ideal. Men også mer teatrale russiske regissører påvirket utviklingen av et latvisk teater.

Det første latviske teater i Riga stod helt fra slutten av 1800-tallet som uttrykk for ønsket om å etablere en latvisk-språklig kultur. Den første blomstringstiden kom i 1890-årene med komedier fra landlivet og fra konflikten mellom by og land, og europeisk dramatikk ble også spilt. Det nye latviske teater ble grunnlagt i 1902, og senere kom Rigas nye teater (Jaunais Rigas teatris) som satte varige spor etter seg med sin sosiale problematikk og sin naturalistiske spillestil. Teaterets virksomhet ble avbrutt av den første verdenskrig. I 1919 ble to nye statlige teatre grunnlagt i Riga: operaen Sovjetlettland og Det statlige akademiteater. Det latviske dramateater spilte en stor rolle etter at Latvia igjen ble en del av Sovjetunionen i 1940, og både under selvstendighetstiden mellom de to verdenskrigene og senere har Stanislavskij-metoden fortsatt å spille en viktig rolle i latvisk teater. Det ble oppført så vel vestlige som russiske klassikere.

Etter frigjøringen fra Sovjetunionen i 1991 var teateret først gjennom en tilsynelatende alvorlig krise. Teaterinteressen er imidlertid stor, og i og med bruddet med Sovjet-tiden har man kunnet spille et helt nytt repertoar. Stiliserte uttrykksformer i en nærmest postmoderne retning har fått utfolde seg bl.a. på det som i dag heter Riga nye teater. Rituelle uttrykksformer har også kommet inn i dagens latviske teater som har vist seg svært dynamisk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.