Teater i Latvia

Artikkelstart

Teater på tysk og russisk

Latvisk teater har i stor grad sin bakgrunn i amatørteater som var vanlig både i byene og på landet på 1800-tallet. Det første profesjonelle teater bygde på så vel tysk som russisk teater, f.eks. Deutsches Theater i Riga som hadde eksistert siden 1700-tallet og som fremførte både drama og opera. Dette teateret ble et forbilde for utviklingen av et teater med latvisk nasjonalspråk. Det russiske teater i Riga ble grunnlagt i 1883 og hadde Moskva Kunstnerteater som sitt forbilde og Stanislavskij-metoden som ideal. Men også mer teatrale russiske regissører påvirket utviklingen av et latvisk teater.

Latvisk-språklig teater

Det første latviske teater i Riga stod helt fra slutten av 1800-tallet som uttrykk for ønsket om å etablere en latvisk-språklig kultur. Den første blomstringstiden kom i 1890-årene med komedier fra landlivet og fra konflikten mellom by og land, og europeisk dramatikk ble også spilt. Det nye latviske teater ble grunnlagt i 1902, og senere kom Rigas nye teater (Jaunais Rigas teatris) som satte varige spor etter seg med sin sosiale problematikk og sin naturalistiske spillestil. Teaterets virksomhet ble avbrutt av den første verdenskrig. I 1919 ble to nye statlige teatre grunnlagt i Riga: operaen Sovjetlettland og Det statlige akademiteater. Det latviske dramateater spilte en stor rolle etter at Latvia igjen ble en del av Sovjetunionen i 1940, og både under selvstendighetstiden mellom de to verdenskrigene og senere har Stanislavskij-metoden fortsatt å spille en viktig rolle i latvisk teater. Det ble oppført så vel vestlige som russiske klassikere.

Etter uavhengigheten

Etter frigjøringen fra Sovjetunionen i 1991 var teateret først gjennom en tilsynelatende alvorlig krise. Teaterinteressen er imidlertid stor, og i og med bruddet med Sovjet-tiden har man kunnet spille et helt nytt repertoar. Stiliserte uttrykksformer i en nærmest postmoderne retning har fått utfolde seg bl.a. på det som i dag heter Riga nye teater. Rituelle uttrykksformer har også kommet inn i dagens latviske teater som har vist seg svært dynamisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg