Teater i Hviterussland

Artikkelstart

Hviterussisk teater bygger på tradisjoner med folkelige ritualer, vandrende musikktrupper, teatertrupper tilknyttet lokale magnater i de hviterussiske delene av det russiske imperiet og frivillige teaterkollektiver fra overgangen mellom 1800- og 1900-tallet.

Et provinsteater ble etablert i Minsk i 1890. I 1917 satte skuespillerne i Det første hviterussiske drama- og komedieteateret opp Janka Kupalas stykke Pawlinka. Denne teatergruppen dannet tre år senere grunnlaget for Det nasjonale hviterussiske teateret. De første sesongene bestod teateret av en hviterussisk, en jødisk og en russisk gruppe. I 1944 ble teateret oppkalt etter Kupala, og hans Pawlinka står fortsatt på reportoaret.

Det russiske dramateateret i Minsk ble etablert i 1932, og baserte seg både på klassikeroppsetninger og et moderne repertoar. Operaen i Minsk ble åpnet i 1933, og har basert seg både på vesteuropeiske og russiske klassikere. Operaen er i dag landets mest kjente teater.

I tiden etter selvstendigheten har også en rekke uavhengige teatergrupper vokst fram. Best kjent er "Fritt teater", som på grunn av de vanskelige politiske forholdene i landet har blitt tvunget til å spille i skjul.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg