Teater i Estland

Det var berøringen med tysk teaterkultur i Estland som inspirerte utviklingen av et estisk teater på estisk språk etter 1870. Det hadde eksistert et tysk stadsteater siden slutten av 1700-tallet, et teater som den tyske dramatikeren August von Kotzebue hadde vært med på å grunnlegge. Tilløpene til et nasjonalt estisk teater sprang ut fra Vanemuine-bevegelsen som hadde bruken av det estiske nasjonalspråk i sitt program. I 1870 ble det spilt en komedie på estisk skrevet av Lydia Koidula (egentlig Jannsen, 1843-86). Skuespillertruppen til Vanmuine-bevegelsen stod for en rekke teateroppsetninger i årene som fulgte, og i 1906 etablerte den seg som fast teater med fremføringen av I vindens virvel av A. Kitzberg (1856-1927) som åpningsstykke.

En ny teaterbygning ble innviet i Tartu, og Karl Menning (1874-1941) etablerte en regiteatertradisjon basert på realisme og ensemblespill. T. Altermann innførte et teatralt regiteater etter mønster av Max Reinhardt i Berlin i årene før den russiske revolusjonen. I revolusjonstiden og årene like etter stagnerte teaterlivet i Estland, men fra 1920-årene av utviklet det seg et symbolistisk og stilisert teater. I årene under sovjetregimet etter den annen verdenskrig spilte teater en viktig rolle som et sted for skjult samfunnskritikk, slik som Dramateatret i Tallinn.

Milek Mikkivers var en sentral regissør i denne perioden. Ungdomsteateret kom også til å ha en viktig funksjon. I perioden etter at den nye selvstendighetstiden hadde begynt i og med Sovjetunionens sammenbrudd, var interessen som i så mange av de øst-europeiske landene sterkt dalende. Etter 1993 har den imidlertid tatt seg opp igjen. Amatørteater er i senere år blitt svært populært, og de profesjonelle teatrene spiller europeisk samtidsdramatikk, men den klassiske dramatikken blir også ofte oppført.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg