Teater i Aserbajdsjan

Tidlig teater i dette kulturområdet var preget av fortellertradisjoner som ble båret frem av sangere/musikere. Koskosa er en form for folkelige, teatrale spill, og en kan finne rester av tradisjoner beslektet med den dionysiske. Et europeisk preget moderne teater ble grunnlagt av Mirza Fatali Akhundov (1812-78), som var en sterk beundrer av europeisk kultur. Han skrev komedier i vestlig stil - de første i den islamske kulturkretsen - og han ble oversatt til flere europeiske språk.

Tagiev-teateret og Mailov-teateret i Baki ble startet i andre halvdel av 1800-tallet, og de ble på begynnelsen av 1900-tallet sterkt påvirket av russisk teater. Mailov-teateret ble nasjonalisert i 1919. I 1922 ble et statlig dramateater grunnlagt, med status som Aserbajdsjans akademiske dramateater (GAT). Mange vestlige klassikere ble etter hvert spilt her. Dramateateret i Sheki ble åpnet i 1975 og et bredt utvalg av moderne europeisk dramatikk fra Brecht til Dürrenmatt ble vist.

Siden selvstendigheten i 1991 har man sett at nyere teater- og dramaformer har utviklet seg i Aserbajdsjan. Men på samme måte som for teatrene i andre tidligere Sovjet-republikker, har man måttet finne nye måter å finansiere teaterdriften på uten statlig støtte.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg