Tawadros 2

Faktaboks

Tawadros 2

al-Baba Tawadurus al-thani

Født
4. november 1952, Mansourain
Den 118. koptiske pave av Alexandria, Tawadros 2.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Tawadros 2 er en egyptisk geistlig; den 118. koptisk pave av Alexandria, og patriark av St. Markus' stol i Afrika og Midtøsten fra 2012, da han etterfulgte Shenouda 3.

Pave Tawadros, født Wagih Sobhi Baki Soliman, ble født inn i en koptisk familie i Mansoura, nord for Kairo. Han studerte først ved Alexandria-universitetet, der han tok en bachelor i farmasi (1975), hvoretter han ledet en statseid medisinfabrikk. Samtidig studerte ved presteskolen i Alexandria, med en bachelor i teologi (1983). Senere videreførte han sine farmasi-studier, samt forretningsledelse, i Singapore.

Etter å ha studert ved St. Pishoy-klosteret ble han i 1989 opptatt i ordenen med navnet Theodorus (med Tawadros som den koptiske formen). I 1990 ble han ordinert som prest, og i 1997 vigslet til biskop av Beheira, av sin forgjenger Shenouda 3. Da denne døde i 2012, var Tawadros én av tre kandidater som å etterfølge ham, og den som ble trukket ut. Han ble så innsatt 18. november 2012.

Tawadros støttet opprøret i Egypt i 2011, som førte til at president Hosni Mubarak ble avsatt, men stilte seg kritisk til etterfølgeren fra Det muslimske brorskap, Mohamed Morsi. Han ble selv fjernet av de militære i 2013, noe Tawadros støttet. Paven hadde før dette gått mot grunnlovsforslaget om å gjøre islamsk lovgivning (sharia) til grunnlag for styringen av Egypt. Han ble valgt i en periode med tiltagende, voldelige angrep fra islamister mot den koptiske kirke.

Tawadros var den første koptiske biskop siden 1832 som, i 2015, besøkte Jerusalem. Det var for å delta i begravelsen til erkebiskop Anba Abraham, og var ikke noe egentlig brudd med praksisen til Shenuda 3, som var en sterk kritiker av Israel. I 2013 besøkte han Vatikanet, for samtaler med pave Frans.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg