Den 118. koptiske pave av Alexandria, Tawadros 2.

Pave Tawadros 2. av Østerrikes utenriksdepartement. CC BY 2.0

Tawadros 2 er en egyptisk geistlig; den 118. koptisk pave av Alexandria, og patriark av St. Markus' stol i Afrika og Midtøsten fra 2012, da han etterfulgte Shenouda 3.

Pave Tawadros, født Wagih Sobhi Baki Soliman, ble født inn i en koptisk familie i Mansoura, nord for Kairo. Han studerte først ved Alexandria-universitetet, der han tok en bachelor i farmasi (1975), hvoretter han ledet en statseid medisinfabrikk. Samtidig studerte ved presteskolen i Alexandria, med en bachelor i teologi (1983). Senere videreførte han sine farmasi-studier, samt forretningsledelse, i Singapore.

Etter å ha studert ved St. Pishoy-klosteret ble han i 1989 opptatt i ordenen med navnet Theodorus (med Tawadros som den koptiske formen). I 1990 ble han ordinert som prest, og i 1997 vigslet til biskop av Beheira, av sin forgjenger Shenouda 3. Da denne døde i 2012, var Tawadros én av tre kandidater som å etterfølge ham, og den som ble trukket ut. Han ble så innsatt 18. november 2012.

Tawadros støttet opprøret i Egypt i 2011, som førte til at president Hosni Mubarak ble avsatt, men stilte seg kritisk til etterfølgeren fra Det muslimske brorskap, Mohamed Morsi. Han ble selv fjernet av de militære i 2013, noe Tawadros støttet. Paven hadde før dette gått mot grunnlovsforslaget om å gjøre islamsk lovgivning (sharia) til grunnlag for styringen av Egypt. Han ble valgt i en periode med tiltagende, voldelige angrep fra islamister mot den koptiske kirke.

Tawadros var den første koptiske biskop siden 1832 som, i 2015, besøkte Jerusalem. Det var for å delta i begravelsen til erkebiskop Anba Abraham, og var ikke noe egentlig brudd med praksisen til Shenuda 3, som var en sterk kritiker av Israel. I 2013 besøkte han Vatikanet, for samtaler med pave Frans.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.