Tautra Mariakloster
Nye Tautra Mariakloster har fått flere arkitekturpriser, blant annet det svenske tidsskriftet Forum AIDs pris for 2007 og International Architecture in Stone Awards 2007.
Tautra Mariakloster
Av /Arfo forlag.
Tautra kirke
Tautra kirke
Av /Arfo forlag.

Tautra Mariakloster er et nonnekloster under Cistercienserordenen som ligger på øya Tautra i Frosta kommune i Trøndelag fylke.

Klosteret ble grunnlagt i 1999 i provisoriske bygninger. Det nåværende klosteret ble oppført i 2007 og er bygget i limtre med Otta-skifer utvendig. Klosteret er tegnet av Jensen & Skodvin Arkitektkontor AS.

Tautra Mariakloster
Tautra Mariakloster
Av /Arfo forlag.

Historie

Gamle Tautra Mariakloster

Tautra kloster
Det opprinnelige Tautra kloster ble innviet i 1207. Ruinene har vært eid av Fortidsminneforeningen siden 1846.
Tautra kloster
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Klosteret er det første cistercienserklosteret som er bygget i Norge siden reformasjonen. Det opprinnelige Tautra Mariakloster ble innviet i 1207 av cisterciensermunker, men ble nedlagt i 1531 og ble siden krongods i 1537. Ruinene har vært eid av Fortidsminneforeningen siden 1846.

Bakgrunn for det nye klosteret

I 1974 opplevde Ina Andressen et kall til klosterlivet og dro til et cistercienserkloster i Laval, Frankrike. Hun fikk senere tillatelse til å vende tilbake til Norge for å gjenopprette cistercienserlivet, og sammen med søster Marjoe Backhus fra Mississippi Abbey i USA ble de invitert til Tautra av Frostas daværende ordfører Jens Hagerup.

På slutten av 1990-tallet fikk abbedisse Gail Fitzpatrick i Mississippi Abbedi invitasjoner fra biskoper i flere land til å etablere et nytt kloster. Den katolske biskopen Georg Müller i Trondheim ønsket på den tiden sterkt å få cisterciensernonner til Trondheim stift. Da en tomt på Tautra ble ledig, kjøpte biskopen den, og Gail Fitzpatrick sendte sju nonner dit i februar 1999. Klosteret ble grunnlagt samme samme år i provisoriske bygninger, ikke langt fra ruinene av det gamle Tautra kloster fra middelalderen.

Klosteret bygges

Planleggingen av det nye klosteret startet allerede i 2000, og 8. mai 2003 la Dronning Sonja ned grunnsteinen til det nye bygget. Det nye klosteret ble tatt i bruk 11. juli 2006. Dronning Sonja var også til stede ved vigslingen den 12. mai 2007.

Priser (utvalg)

Bygget har fått flere arkitekturpriser, blant annet det svenske tidsskriftet Forum AIDs pris for 2007 og International Architecture in Stone Awards 2007.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg