Tatjana Tolstaja

Faktaboks

Uttale
Tatj'ana Talst'aja
Tatjana Tolstaja
Tatjana Nikititsjna Tolstaja
Født
3. mai 1951
Fødested
Leningrad

Tatjana Tolstaja. Foto: Vodnik. Tilgjengelig under CC BY 3.0.

av . Begrenset gjenbruk

Tatjana Tolstaja er en russisk forfatter, journalist og TV-vert. Med sin satiriske slagferdighet og stilistiske kreativitet viderefører hun tradisjonen etter 1920-tallets ornamentale prosaforfattere, som Jurij Olesja og Jevgenij Zamjatin.

Oppvekst og debut

Tolstaja stammer fra en adelig familie og er barnebarn av den sovjetrussiske forfatteren Aleksej Nikolajevitsj Tolstoj. Hun studerte klassisk filologi ved universitetet i Leningrad. I 1974 flyttet hun til Moskva og begynte å arbeide som redaktør i et akademisk forlag. Hun publiserte sin første fortelling, «På en gyllen veranda» («Na zolotom kryltse sideli»), i tidsskriftet Avrora i 1983, og etablerte seg hurtig som en forfatter utenom det vanlige. Hennes første novellesamling kom ut i 1987 og ble utsolgt på en time. I sterk kontrast til sovjetisk forutsigbar standardlitteratur, appellerte Tolstajas prosa både estetisk og tematisk.

Romanen Kys'

I åtti- og nittiårene tilbrakte Tolstaja mye tid i USA, der hun underviste i russisk litteratur ved flere universiteter, blant annet Princeton. Tolstaja var først og fremst kjent som novelleforfatter før hun i 2000 ga ut sin første og hittil eneste roman, Kys' (oversatt til engelsk som The Slynx). Boken er en dystopi som skildrer et samfunn omkring 200 år etter en katastrofe, trolig kjernefysisk. De overlevende og deres etterkommere er sterkt preget av katastrofen, noe som blant annet kommer til uttrykk i språket deres: Det er fullt av muterte ord, semantisk redusert tale og vulgærspråk. Kultur – i første rekke bøker – spiller en stor rolle, de både dyrkes og forbys som magiske, men innbyggerne i dette «tidløse» fremtidsuniverset har ingen forståelse av kulturens og litteraturens innhold og betydning, like lite som historie og tradisjon gir mening for dem.

Tolstajas katastroferoman kan leses som en satirisk utformet kritikk av den russiske intelligentsiaen og den særegne russiske logosentrismen – en kultur der litteraturen og språket spiller en svært dominerende rolle. Den kan også leses som en kommentar til språkets tilsynelatende forfall – en relevant tematikk i samtidens Russland – samtidig som Tolstajas egen suverene språklek gjør bokens «språklige moral» tvetydig.

Andre medier

Tolstaja er også virksom som journalist, og skriver bokanmeldelser og essays om ulike temaer knyttet til kultur, samfunn og politikk. Hun har i en årrekke vært programleder for et TV-program med tittelen Skandaleskolen (Sjkola zloslovija), der hun intervjuer fremtredende personer innenfor kultur og politikk. Videre er hun en profilert blogger på den russiskdominerte bloggplatformen Livejournal.com. Tolstajas verker er oversatt til en rekke språk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg