Tatarstans historie

På 600- og 700-tallet ble den nåværende republikkens territorium tatt i besittelse av tyrkiske stammer, de såkalte protobulgarerne, som gradvis assimilerte den lokale finsk-ugriske befolkningen. På 900-tallet oppstod det en løs statsdannelse med sentrum i Bolgar (sør for dagens Kazan). På samme tid antok innbyggerne islam. I 1238 ble volgabulgarernes stat erobret av mongolene. Dagens volgatatarer oppsto gjennom en assimilering av volgabulgarene og de nye herskerne. Etter Den gylne hordes sammenbrudd ble khanatet i Kazan grunnlagt 1436; dette ble innlemmet i Moskva-riket av Ivan 4 i 1552, og det foregikk deretter en utstrakt russisk innflytting til regionen. Perioder med tvangskonvertering av muslimene vekslet med perioder med større toleranse. På 1700-tallet ble det anlagt manufakturindustri i området, og Kazan fikk universitet i 1804. Fra midten av 1800-tallet var Kazan et sentrum for jadidismen, en islamske moderniseringsbevegelse. Under den russiske borgerkrigen i kjølvannet av oktoberrevolusjonen 1917, var det forsøk på å etablere en egen statsdannelse. I 1920 opprettet sovjetmyndighetene en autonom republikk (Den tatarske ASSR).

Under perestrojka oppsto det flere nasjonalistbevegelser i Tatarstan, og republikken førte an i den såkalte «suverenitetsparaden». 30. august 1990 vedtok republikken en suverenitetserklæring og 21. mars 1992 ble det avholdt en folkeavstemning om full uavhengighet. Vel 60 prosent stemte for uavhengighet og for at forholdet til Russland skulle reguleres gjennom en bilateral avtale. En slik avtale ble undertegnet i februar 1994. Selv om Tatarstan ble innrømmet betydelig selvstyre, forble republikken en del av Russland. Under president Putins styre har Moskva forsøkt å reintegrere republikken.

Tatarene teller ca. 5,5 millioner og er dermed den største folkegruppen i Russland etter russerne, men bare vel to millioner av dem bor i Tatarstan. Etniske russere utgjør ca. 40 prosent av befolkningen i Tatarstan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg