Tarpeia
Tarpeia åpnet porten for sabinerne for at de skulle få hevnet sabinerinnerovet, men endte med å dø selv.
Av .
Hersilia skiller Romulus og Tatius
Etter sabinerinnerovet var det strid mellom sabinerkongen Tatius og Romulus som stod bak rovet. Tarpeia åpnet porten for sabinerne, men i løpet av kampen stilte de røvede kvinnene seg mellom de stridende. På dette bilde er det Romulus hustru Hersilia, som går mellom de to hærførerne. Maleri fra 1645.

Tarpeia var en ung kvinne fra romersk kongetid (før 509 fvt.), som ifølge sagnet åpnet porten til befestningen av Kapitol for sabinerkongen Tatius og hans menn, som ville hevne sabinerinnerovet som Romulus hadde stått bak. Som straff ble Tarpeia etter én tradisjon kastet ut fra Kapitolhøyden, og ga dermed navn til det stedet det skjedde, Den tarpeiske klippe.

Ifølge en annen legende døde hun under vekten av de mange skjoldene sabinerne selv la oppå henne. Hun ble nemlig lovet det sabinerne hadde på armen – og da tenkte hun på de vakre gullarmbåndene – men ble lesset ned med skjold.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg