Tarnów

Tarnów
Gata Krakowska i Tarnów fotografert i 2012.
Lisens: Gnu FDL

Artikkelstart

Tarnów er en by i Polen, ved elven Biała, 70 kilometer øst for Kraków. Byen har 107 498 innbyggere (2020).

Faktaboks

Uttale
tˈarnuf

Næringsliv og transport

Azoty Tarnów, som produserer plastprodukter, gjødsel, katalysatorer og kjemikalier, er en av de største kjemiske fabrikkene i Polen. For øvrig produseres det i byen elektromotorer, maskiner, glass- og trevarer og næringsmidler.

Det er jernbaneforbindelse til Kraków i vest og til Rzeszów i øst, samt til Nowy Sącz i sør.

Kultur

Byens katedral er fra 1400. I rådhuset er det et museum med blant annet historiske malerier, møbler, glass og porselen. I byen er det også et distriktsmuseum og et etnografisk museum.

Historie

Tarnów fikk byrett i 1330. På 1400- og 1500-tallet var Tarnów en viktig handelsby, spesielt på grunn av handelsveien mellom Kraków og Kiev.

Byen var en del av Østerrike i perioden 1772–1918. Ved Tarnów brøt tyske og østerriksk-ungarske tropper i mai 1915 gjennom de russiske stillingene.

Tarnów har en av de eldste jødiske kirkegårdene i Polen. Den er fra det 16. århundre. Før andre verdenskrig bodde det i Tarnów 25 000 jøder, som da utgjorde 45 prosent av byens befolkning. De første politiske fangene som Gestapo brakte til Auschwitz, var 728 polakker fra Tarnów. Det skjedde 14. juni 1940. Bare et fåtall jøder i Tarnów overlevde krigen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg