Faktaboks

Etymologi

av norrønt tún og heimr

Fjällbacka
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.0

Helleristning nær Tanumshede.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Tanum er en kommune i Sverige, i nordre Bohuslän på grensen mot Norge. Kommunen er 942 kvadratkilometer stor og har 13 000 innbyggere (2022).

Landskapet domineres av skjærgård ved Skagerrak-kysten. I kommunen finnes flere helleristningsfelt fra bronsealderen som er ført opp på UNESCOs liste over verdens kulturarv og et større gravfelt fra romersk jernalder. Et museum og verdensarvsenter ligger i umiddelbar nærhet til det mest kjente helleristningsfeltet, Vitlyckehällen. Ved Tanum kirke står en runestein, Röstenen, med urnordisk innskrift fra 400-tallet. Felles nordisk jordstasjon for satellittkommunikasjon ligger i Tanum. Administrasjonssenteret er Tanumshede, cirka 55 kilometer nordvest for Uddevalla.

På kysten ligger flere gamle fiskerleier som med tiden er blitt populære feriesteder: Grebbestad, Fjällbacka og Hamburgsund.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg