Tankesmien Agenda

Tankesmien Agenda er en partipolitisk uavhengig norsk tankesmie som ble stiftet våren 2014 med basis i den politiske sentrum-venstresiden. Tanken bak Agenda var at den skulle favne videre enn eksisterende tankesmier som Manifest, Res Publica og Progressiv.

Agenda er organisert som et aksjeselskap med Trond Mohn og Landsorganisasjonen i Norge som eiere.

Formålet med tankesmia er at den skal «fremme forståelse og bevissthet om betydningen av en moderne velferdsstat, et dynamisk, etisk og allsidig næringsliv, et anstendig og organisert arbeidsliv, en balansert by- og regionalutvikling, en sterk blandingsøkonomi og bred demokratisk deltakelse.»

Trygve Svensson er fra høsten 2018 daglig leder i Agenda. Han har bakgrunn blant annet som rådgiver i Equinor og som statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet. Marte Gerhardsen var daglig leder av Agenda fra starten i 2014 til 2018. Anne-Grete Strøm-Erichsen er fra 2020 styreleder i Agenda. Hun overtok etter Geir Lippestad.

Historikk

Fornyelse av rødgrønn politikk var viktig drivkraft da sentrale personer i Arbeiderpartiet og fagbevegelsen allerede høsten 2013 tok initiativet til tankesmia.

Daværende senterpartileder Liv Signe Navarsete var også involvert i planleggingen. Det ble ikke lagt skjul på at den liberale tankesmia Civita var en motiverende faktor. Reaksjonene i SV, derimot, var avventende og til dels negative, fordi ingen i partiet var trukket inn i planleggingsarbeidet.

Sammen med finansmannen Trond Mohn sørget LO og Fagforbundet for finansieringen. Budsjettet for 2014 var drøyt tolv millioner kroner.

Mye av Agendas publisistiske virksomhet har fra 2015 skjedd gjennom det ukentlige nettmagasinet Agenda Magasin. I 2017 gikk Agenda Magasin sammen med Forlaget Res Publica, som er en del av tankesmien Res Publica, og dannet Agenda Res Publica Media. Med 60 prosent eierandel ble Agenda største aksjonær. Det nye forlaget tok fra starten sikte på å utgi dagsaktuelle debattbøker.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg