Tandslet Transformatormuseum

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Tandslet Transformatormuseum er Danmarks minste, offisielle museum og ligger på øya Als i Sønderjylland. Det måler omtrent 7m2 og er en feltstasjon i Industrimuseum Slesvig, et prosjekt som setter fokus på den industrielle industriarven. Tårnet er oppført etter standardtegninger fra ingeniørfirmaet Eriksen & Sardemann i Aarhus og tegnet av arkitekt Thorkel Møller (1868-1946). Tårnet tilhører den såkalte «kirketårnstype,» murt i rød tegl fra det nå nedlagte Gøllinggaard Tegleverk i Stevning på Als, preget av gotiske stiltrekk og utstyrt med saltak, rundbuet dør og lange, smale fordypninger.

Transformatortårnet i Tandslet er et gjennomgangstårn. Mot nord var det forbundet med et nå nedbrent transformatortårn i Faurholm, og mot sør med forsyningslinjen mellom Nord-Als og Kegnæs.

Landsbygruppen for Tandlset Sogn har sørget for at tårnet bevares for fremtiden. Med frivillig arbeidskraft, økomisk støtte og ildsjelene Egon Bauer og Arne Nørregaard er tårnet rehabilitert og fremstår som da det var nytt i 1922. Utstyret som er installert, er skaffet fra nedlagte tårn og andre kilder, og tilsvarer det opprinnelige. Takket være lokalt engasjement er en viktig del av industrihistorien og det danske kulturlandskapet bevart for ettertiden.

Ekstern lenke 

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg