Tammy Wynette

Faktaboks

Tammy Wynette
Virginia Wynette Pugh
Født
5. mai 1942, Itawamba County, Mississippi
Død
6. april 1998, Nashville, Tennessee

Artikkelstart

Tammy Wynette var en amerikansk countrysanger. Hun ble kalt «The First Lady of Country Music» og var kjent for sin særegne stemme og sine sterke tekster.

Gjennombruddsårene

Wynette vokste opp i Red Bank i Alabama. Etter å ha jobbet som frisør og korist, ble hun oppdaget av produsenten og låtskriveren Billy Sherrill i 1966. Samme år kom debutsinglen Apartment #9, etterfulgt av de store countryhitene Your Good Girl's Gonna Go Bad, My Elusive Dreams (duett med David Houston) og I Don't Wanna Play House i 1967.

Suksessårene

I de neste ni årene hadde Wynette hele 20 listetoppere på countrylistene, hvorav de mest kjente er D-I-V-O-R-C-E og Stand By Your Man fra 1968. Sistnevnte var også en stor pophit i USA, og begge ble store hits i Storbritannia i 1975. Mange av Wynettes hits var duetter med hennes ektemann i årene 1969–1975, George Jones.

De siste årene

I 1992 var hun tilbake på poplistene verden over, som gjestevokalist på danceduoen The KLFs hitsingle Justified And Ancient. Wynette hadde sin siste store countryhits i 1985, og store helseproblemer preget årene før hun døde i 1998 av en blodpropp.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg