Tamil United Liberation Front

Tamil United Liberation Front, TULF, politisk parti i Sri Lanka. Partiet ble etablert i 1949 med mål om selvstyre for tamilbefolkningen. Ved valget i 1977 ble TULF landets nest største parti, og vant alle setene i de tamilske områdene.

Faktaboks

Uttale
tˈœmil junˈaitid libərˈeiʃən–

En ny lov i 1983 påla alle parlamentsmedlemmer å sverge en lojalitetsed til et enhetlig og samlet Sri Lanka. Dette førte til at TULF, som fra 1977 hadde vært det største opposisjonspartiet, forlot parlamentet.

TULF har ført en moderat linje i forhold til ytterliggående tamilgrupper og representerte en eldre, mer konservativ generasjon av tamiler som mente at uavhengighet kunne oppnås uten vold.

I 1970- og 1980-årene ble TULF ofte klandret av nasjonalistiske singalesiske politikere for voldshandlinger begått av militante grupper som Tamil Eelam (LTTE)

I løpet av 1980-årene begynte LTTE å se TULF som en rival til å være den viktigste representant for tamilene i nord og øst. LTTE myrdet flere TULF-ledere.

Ved valget i 1989 fikk TULF ti representanter til nasjonalforsamlingen, i 1994 fem representanter, i 2000 fem representanter og i 2001 fikk partiet 14 representanter. I 2004 ble TULF splittet, og partiet har siden spilt en marginal rolle i srilankisk politikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg