Tamaulipas

El Zacatón er en doline i karstlandskapet i den nordøstlige delen av Tamaulipas. Den skal være verdens dypeste vannfylte doline, og er et landemerke i Mexico.

et landemerke i Mexico.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Tamaulipas er en delstat i nordøstlige Mexico, ved Mexicogolfen, som grenser til USA ved grenseelven Río Grande. Den er 79 384 km2 og har 3 441 698 innbyggere (INEGI, 2015). Hovedstaden er Ciudad Victoria, største by er Reynosa.

Faktaboks

Uttale
tamaulˈipas

Den sørvestlige delen av delstaten er fjellrik, og når lengst vest opp i Sierra Madre Oriental. I nord og øst finnes store, fruktbare sletter; langs kysten laguner. Det dyrkes soyabønner, sisal, bomull, sorghum, tobakk, sukkerrør og sitrusfrukter. Husdyrhold og kystfiske er også viktig. Økonomien er eksportorientert, og som i andre byer nord i Mexico ble det etablert mange utenlandskeide produksjonsanlegg (maquiladoraer) her mot slutten av 1900-tallet.

Ved havnebyen Tampico ligger store petroleumsfelter med petrokjemiske anlegg. Rike naturgassfelt finnes i nord, nær Matamoros, med rørledningsnett til USA.

Hele 97 prosent av verdens samlede bestand av havskilpadden atlantisk bastardskilpadde reproduserer langs en 146 kilometer lang strandlinje på kysten av staten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg