Talent Studio

Lydtekniker Svein Engebretsen ved 24-sporsmaskinen.
Av .

Artikkelstart

Talent Studio var et norsk lydstudio som var virksomt i perioden 1975 til 1982. Her ble det gjort lydopptak til rundt 300 albumproduksjoner, både med norske og utenlandske artister.

Bakgrunn

Talent Studio ble grunnlagt av Arve Sigvaldsen (født 1945), en markant produsent innen norsk populærmusikk. Han hadde i 1972 etablert plateselskapet Talent Produksjon, som blant annet ga ut «Treff»-platene, en populær serie som solgte i store opplag.

Populariteten førte til et behov og et ønske om å etablere et eget innspillingsstudio, og en av ambisjonene var å lage et studio som kunne romme større besetninger. I 1975 var Talent Studio en realitet, med plass til orkestre på opptil 30 mann.

Beliggenhet og utforming

Studioet lå i Kjølberggata 29 på Tøyen i Oslo, i lokalene som tidligere huset Kampen Mekaniske Verksted. Opptaksrommene var på hele 270 kvadratmeter og med 5,5 meters takhøyde. Videre var kontrollrommet på 60 kvadratmeter. Studioet var etter den tid svært moderne, og opererte allerede fra starten med 24-spors lydopptak.

Ved etableringen hadde Sigvaldsen med seg lydteknikeren Jan Erik Kongshaug, konsulenten Bjørn Benum, som jobbet med akustikk, samt Erik Bøhler, som sto for selve byggingen av studioet. Andre lydteknikere knyttet til studioet var Svein Engebretsen (tidligere lydtekniker for Den Norske Opera), Petter Hox, Ola Johansen, Asbjørn «ASA» Krogtoft og Jan Egil Thoreby.

Musikkstiler

Fra kontrollrommet i Talent Studio: Jan Erik Kongshaug (fra venstre), Per Borthen og Laila Dalseth.
Av .

Det ble innspilt musikk i mange ulike musikksjangere i Talent Studio, blant annet popmusikk, country, jazz, klassisk musikk og folkemusikk.

Av plateserier som ble produsert i studioet kan nevnes «Frem fra glemselen» med Rita Engebretsen og Helge Borglund, samt «Countryfest» med blant andre Lillian Askeland og Bjøro Håland. Videre spilte en lang rekke av Norges fremste artister inn plater i studioet, som for eksempel Jens Book- Jenssen, Tramteatret, Sven Nyhus kvartett, Jahn Teigen, Inger Lise Rypdal og Stein Ingebrigtsen.

Talent Studio laget også en rekke lydopptak for det internasjonale markedet, blant annet ble det produsert mange utgivelser for det tyske plateselskapet ECM.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg