Takiji Kobayashi

Faktaboks

Takiji Kobayashi

小林 多喜二

Født
13. oktober 1903, Odate, Akita, Japan
Død
20. februar 1933, Tokyo, Japan
Takiji Kobayashi
Av /Pictorial History of Modern Japan Vol.10, Sanseido..

Artikkelstart

Takiji Kobayashi, japansk forfatter. Regnes sammen med Sunao Tokunaga som en av Japans fremste proletarforfattere på 1920- og 1930-tallet.

Takiji Kobayashi ble født som nest eldste sønn i en fattig familie i Akita prefektur i 1903, men familien flyttet til havnebyen Otaru på Hokkaido da han var fire år. Takijis interesse for litteratur ble vekket mens han studerte på Otaru handelshøyskole, og han brevvekslet på denne tiden med forfatteren Naoya Shiga.

Etter endt utdanning ble Takiji ansatt ved Otaru kolonibank, men fortsatte med skrivingen. Litterært lot Takiji seg inspirere av Shirakaba-kretsen, men siden også av russiske forfattere som Dostojevskij og Gorkij.

Takijis engasjement for arbeidersaken begynte i 1927, da han deltok i organiseringen av to streiker i Otaru. Omtrent samtidig begynte han å skrive proletarlitterære tekster om arbeidernes levekår og myndighetenes brutale behandling av mistenkte kommunister. I sin kanskje mest kjente roman, Krabbeskipet (Kanikosen) fra 1929, skildrer Takiji arbeidsforholdene om bord på et japansk krabbeskip i Okhotsk-havet. Romanen ble utsatt for sensur og var ikke tilgjengelig i sin helhet før 1947, men bidro likevel til å styrke Takijis omdømme som en av de fremste forfatterne i kretsen av japanske proletarforfattere.

Takiji hadde mesteparten av sitt virke i Otaru, men flyttet i 1930 til Tokyo, hvor han meldte seg inn i kommunistpartiet. Partiet var på denne tiden forbudt av myndighetene, og Takiji ble tvunget til å gå under jorden. Romanen Toseikatsusha (Et partimedlems liv) som han skrev i 1932, er basert på disse erfaringene.

20. februar 1933 ble Takiji arrestert etter å ha blitt lurt i et bakhold av en av spesialpolitiets spioner, og døde samme kveld. Den offisielle dødsårsaken var hjertesvikt, men liket var fullt av slagmerker etter det man antar var mishandling fra spesialpolitiets side.

Takiji Kobayashi har blitt stående som en av de viktigste eksponentene for den proletarlitterære bevegelsen i Japan, som hadde sin viktigste periode i 1920-årene og begynnelsen av 1930-årene. Denne posisjonen ble ytterligere styrket da hans roman Krabbeskipet fikk en uventet renessanse i Japan i 2008.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg