Takashi Hiraide

Faktaboks

Takashi Hiraide

japansk 平出 隆, Hiraide Takashi

Født
21. november 1950, Moji, i dag del av Kitakyūshū, Fukuoka, Japan
Press forlag.

Artikkelstart

Takashi Hiraide er en japansk poet, forfatter og kritiker. Hiraide regnes som en av Japans viktigste nålevende poeter, og har i tillegg skrevet romaner, reiseskildringer, essayer og litteraturkritikk.

Hiraide ble født i Moji, nord på øya Kyushu i 1950. Etter fullført gymnasium reiste han til Tokyo og ble student ved Hitotsubashi universitet. I dag jobber han ikke bare som forfatter, men er også en prisbelønnet bokdesigner og professor i poetikk og kunstteori ved Tama Art University i Tokyo.

Forfatterskap

Hiraide debuterte som poet i 1972 med diktføljetongen Hanayome (Bruden) i tidsskriftet Eureka. Han vant det japanske kulturdepartementets pris for nye forfattere for diktsamlingen Til valnøttens gjenstridige utholdenhet (originaltittel Kurumi no sen’i no tame ni; norsk oversettelse 2013) i 1982. Den engelske oversettelsen vant Best Translated Book Award for beste diktsamling i 2008.

Hiraide har krysset etablerte sjangergrenser med flere av sine utgivelser, blant annet med bøker om poetikk og baseball, og den poetiske og selvbiografiske essayromanen Katten (2001, originaltittel Neko no kyaku; norsk oversettelse 2016).

Hans poesi er kompakt og intellektuell, men viser også vilje til å forene høyt og lavt med prosautgivelser som Bēsubōru no shigaku (Baseballens poetikk), hvor han analyserer spillets likheter med poesien. Dette trekket kan også ses i romanen Katten.Boka ble nominert til den prestisjetunge Yukio Mishima-prisen i 2002 og vakte internasjonal oppsikt ved å bli en bestselger i blant annet Frankrike, USA og England.

Utgivelser på norsk

  • Til valnøttens gjenstridige utholdenhet (Kurumi no sen’i no tame ni. Diktsamling. Oversatt fra japansk av Ika Kaminka), 2013
  • Katten (Neko no kyaku. Roman. Oversatt fra japansk av Ika Kaminka), 2016

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg