Takashi Hiraide

Faktaboks

Takashi Hiraide
født:
21. november 1950
Press forlag.

Takashi Hiraide, 平出隆, japansk poet, forfatter og kritiker. Hiraide regnes som en av Japans viktigste nålevende poeter, og har i tillegg skrevet romaner, reiseskildringer, essayer og litteraturkritikk

Hiraide ble født i Moji, nord på øya Kyushu i 1950. Etter fullført gymnasium reiste han til Tokyo og ble student ved Hitotsubashi universitet. Han debuterte som poet i 1972 med diktføljetongen «Hanayome» (Bruden) i tidsskriftet Eureka. Hiraide vant det japanske kulturdepartementets pris for nye forfattere for diktsamlingen Til valnøttens gjenstridige utholdenhet (Kurumi no sen’i no tame ni) i 1982. Den engelske oversettelsen vant Best Translated Book Award for beste diktsamling i 2008.

Hiraide har krysset etablerte sjangergrenser med flere av sine utgivelser, blant annet med bøker om poetikk og baseball, og den poetiske og selvbiografiske essayromanen Katten (Neko no kyaku). Han er også en prisbelønnet bokdesigner og er i dag professor i poetikk og kunstteori ved Tama Art University i Tokyo.

Hiraides poesi er kompakt og intellektuell, men viser også vilje til å forene høyt og lavt med prosautgivelser som Bēsubōru no shigaku (Baseballens poetikk), hvor han analyserer spillets likheter med poesien.

Dette trekket kan også ses i den selvbiografiske romanen Katten, som utkom i 2001.Boka ble nominert til den prestisjetunge Yukio Mishima-prisen i 2002 og vakte internasjonal oppsikt ved å bli en bestselger i blant annet Frankrike, USA og England.

Les mer i Store norske leksikon

Utgivelser på norsk

  • Til valnøttens gjenstridige utholdenhet (Kurumi no sen’i no tame ni. Diktsamling. Oversatt fra japansk av Ika Kaminka)
  • Katten (Neko no kyaku. Roman. Oversatt fra japansk av Ika Kaminka)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg