Takácskvartetten, ungarsk-britisk-amerikansk strykekvartett, en av de ledende strykekvartettene, etablert 1975, har medlemmene Edward Dusinberre (1. fiolin), Károly Schranz (2. fiolin), Geraldine Walther (bratsj) og András Fejér (cello). Takácskvartetten er siden 1983 «quartet-in-residence» ved University of Colorado i Boulder.

Kvartetten ble etablert i Budapest av Gábor Takács-Nagy med Gábor Ormai på bratsj i tillegg til Schranz og Fejér. Alle var studenter ved Konservatoriet i Budapest. Det har siden vært utskiftinger. I 1993 ble grunnleggeren Takács-Nagy avløst av den britiske fiolinisten Edward Dusinberre. Den britiske bratsjisten Roger Tapping avløste Ormai i 1994, og ble selv avløst av amerikanske Geraldine Walther i 2005.

I de første årene gjorde kvartetten seg sterkt bemerket ved å vinne konkurranser i Evian, Portsmouth, Bordeaux og Budapest. Kvartetten gjennomførte sin første amerikanske turné i 1982, og flyttet til USA året etter. Kvartetten har også et fast engasjement ved Southbank Centre i London.

Takásckvartetten har gjort flere kritikerroste innspillinger for selskapene Decca og Hyperion, blant annet av de seks strykekvartettene til Béla Bartók foruten verker av BeethovenBrahms og Sjostakovitsj.

Den gjestet Oslo i 2016.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.