Takácskvartetten

Takácskvartetten, ungarsk-britisk-amerikansk strykekvartett, en av de ledende strykekvartettene, etablert 1975, har medlemmene Edward Dusinberre (1. fiolin), Károly Schranz (2. fiolin), Geraldine Walther (bratsj) og András Fejér (cello). Takácskvartetten er siden 1983 «quartet-in-residence» ved University of Colorado i Boulder.

Faktaboks

Også kjent som

Takács Quartet

Kvartetten ble etablert i Budapest av Gábor Takács-Nagy med Gábor Ormai på bratsj i tillegg til Schranz og Fejér. Alle var studenter ved Konservatoriet i Budapest. Det har siden vært utskiftinger. I 1993 ble grunnleggeren Takács-Nagy avløst av den britiske fiolinisten Edward Dusinberre. Den britiske bratsjisten Roger Tapping avløste Ormai i 1994, og ble selv avløst av amerikanske Geraldine Walther i 2005.

I de første årene gjorde kvartetten seg sterkt bemerket ved å vinne konkurranser i Evian, Portsmouth, Bordeaux og Budapest. Kvartetten gjennomførte sin første amerikanske turné i 1982, og flyttet til USA året etter. Kvartetten har også et fast engasjement ved Southbank Centre i London.

Takásckvartetten har gjort flere kritikerroste innspillinger for selskapene Decca og Hyperion, blant annet av de seks strykekvartettene til Béla Bartók foruten verker av Beethoven, Brahms og Sjostakovitsj.

Den gjestet Oslo i 2016.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg