Tadsjikistans utenrikspolitikk

Artikkelstart

Tadsjikistans utenrikspolitikk er preget av forholdet til Russland, ettersom Tadsjikistan var en del av føderasjonen Sovjetunionen fra 1924 til 1991. Viktig er også nabolandene Kina og Afghanistan, samt USA. I 2002 sluttet Tadsjikistan seg til NATOs militære samarbeidsprogram Partnerskap for fred.

Etter terrorangrepet mot USA 11. september 2001 ble tre flybaser stilt til disposisjon for USA under krigen i Afghanistan.

Russland var imidlertid fortsatt Tadsjikistans viktigste sikkerhetspolitiske partner. I perioden 2004–2006 avsluttet russiske tropper sin bevoktning av Tadsjikistans grense mot Afghanistan etter mer enn 70 år. Vaktholdet skal heretter besørges av Tadsjikistans egne styrker, men med russisk befal og finansiell og annen støtte fra Russland og vestlige land. Russland og Vesten har her en felles interesse i å få demmet opp for en massiv narkotikasmugling fra Afghanistan. En stor russisk fredsstyrke er for øvrig blitt stående i Tadsjikistan siden borgerkrigen, deriblant en divisjon med base utenfor hovedstaden Dusjanbe.

Tadsjikistan har også undertegnet en rekke avtaler med Kina for å løse gamle grensekonflikter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg