Tadsjikistans islamske gjenreisningsparti

Artikkelstart

Tadsjikistans islamske gjenreisningsparti (IRPT) er et politisk parti i Tadsjikistan. Partiet ble forbudt i Tadsjikistan i 2015, og flere hundre partimedlemmer lever i dag i eksil utenfor hjemlandet. Mange har blitt innvilget asyl i Europa, inkludert partiets formann, Muhiddin Kabiri.

Faktaboks

Også kjent som

tadsjikisk Ҳизби Наҳзати Исломии Тоҷикистон/Hizbi Nahzati Islomii Tojikiston

engelsk Islamic Renaissance Party of Tajikistan/Islamic Revival Party of Tajikistan

IRPT

Tadsjikistans islamske gjenreisningsparti ble dannet i 1990 og formelt registrert som politisk parti i Tadsjikistan i 1992. Partiets leder var Said Abdullo Nuri, som døde i 2006. Partiet støtter opp om en sekulær stat og en moderat form for islam. Til tross for gjentatte anklager om religiøs ekstremisme fra tadsjikiske myndigheter i senere år, har partiet ingen beviselig tilknytning til voldelige bevegelser eller terrororganisasjoner.

Frem til 2015 var partiet representert med to plasser i Tadsjikistans nasjonalforsamling, noe som gjorde Tadsjikistans islamske gjenreisningsparti til det eneste politiske parti med en religionsbasert plattform til å være representert i sitt lands parlament i Sentral-Asia.

Etter et angivelig kuppforsøk i september 2016 ble hundrevis av partimedlemmer arrestert og minst tretten høytstående medlemmer av partiet ble gitt lange fengselsstraffer på 20–25 år, noen også livstid. Også partimedlemmenes forsvarsadvokater ble gitt fengselsstraffer på opptil 25 år. Hundrevis av partimedlemmer flyktet fra Tadsjikistan. Ledelsen i Tadsjikistans islamske gjenreisningsparti benekter å ha vært involvert i kuppforsøket i september 2016, og flere vestlige land har kritisert tadsjikiske myndigheter for angrep på det som inntil 2015 var landets største opposisjonsparti.

Tadsjikistans islamske gjenreisningsparti drives i dag fra Europa av eksil-tadsjikere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg