TRISO-brensel

Artikkelstart

TRISO-brensel er kjernebrensel i form av små partikler. Hver partikkel er mindre enn en millimeter og har en kjerne av urandioksid (UO2), der uranet er anriket til 20 prosent 235U.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for TRIstructral-ISOtropic

Uranbrenslet er belagt med flere lag med isotropiske materialer, blant annet av pyrolytisk karbon og silisiumkarbid (SiC). Disse lagene skal sørge for at brenselpartiklenes struktur ikke ødelegges under prosessen, der de kan bli utsatt for store fysiske påkjenninger som følge av store temperatursvingninger. Brenslet er konstruert for tåle temperaturer opp mot 1 600 ºC som i verste fall kan inntreffe i en krisesituasjon. TRISO-partiklene blir lagt i kuler av grafitt som er omsluttet av silisiumkarbid. Disse kulene, som på engelsk omtales som pebbles, er på størrelse med en biljardkule og kan inneholde rundt 15 000 TRISO-partikler med til sammen 9 gram uran.

TRISO-brensel er et aktuelt brensel å bruke i gasskjølte høytemperaturreaktorer. Den viktigste produksjonen av TRISO-brensel foregår i Baotou i Kina der det lages 300 000 brenselskuler (fuel pebbles) per år for Kinas nye HTR-PM reaktor som er nær ferdig oppført i Shandong Shidaowan kraftverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg