TOW

TOW

/Forsvaret.

Artikkelstart

TOW er et amerikansk trådstyrt panservernvåpen. Våpenets primære oppgave er å bekjempe stridsvogner og andre pansrede kjøretøyer. TOW er en av de mest solgte panservernmissilene i verden siden det ble tatt i bruk i 1970, og missilsystemet ble tidligere brukt av Hæren.

Faktaboks

Også kjent som
forkortelse for engelsk Tube launched, Optically tracked, Wire guided

Historie

TOW-missil avfyres fra rakettpanserjager NM142
/Forsvaret.

TOW ble utviklet av Hughes Aircraft Company på 1960-tallet, og første prøveskyting med missilet var i 1968. Missisystemet ble tatt i bruk av den amerikanske hæren i 1970, og ble første gang brukt i strid i 1972 under Vietnamkrigen. Den forbedrede TOW 2 ble levert fra midten av 1980-tallet. TOW blir nå produsert av Raytheon.

I Norge ble TOW anskaffet til Hæren i 1975 og var lenge Hærens hovedvåpen for langtrekkende panserbekjempelse. Missilsystemet ble oppdatert til TOW 2 fra 1987. TOW ble også brukt på den norskutviklede rakettpanserjageren NM142 som ble levert til Hæren fra 1986. TOW ble tatt ut av bruk i Hæren på slutten av 2000-tallet.

Spesifikasjoner

TOW er utstyrt med en totrinns rakettmotor. Missilet har et stridshode med hulladning, og kan penetrere opptil 800 millimeter panser. Missilsystemet har et optisk sikte og en infrarød sensor som som følger missilet, og korreksjoner blir automatisk sendt til missilet via to tråder. Følgende spesifikasjoner er for TOW 2:

  • Vekt (missil): 21,5 kilogram
  • Stridshode (masse): 5,9 kilogram
  • Lengde: 1,40 meter
  • Diameter: 15,2 centimeter
  • Hastighet: mach 0,8–0,9
  • Rekkevidde: 3750 meter

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg