TEEB

Artikkelstart

TEEB er en forkortelse for The Economics of Ecosystems and Biodiversity, eller på norsk: «Økosystemtjenestenes og naturmangfoldets verdier». I det globale initiativet TEEB samles ekspertise innen forskning og vitenskap, økonomi og politikk for å øke oppmerksomheten om og forståelsen for den store økonomiske betydningen av naturmangfoldet og økosystemtjenestene. Det omfatter også kostnadene ved tap av dyr og planter og ved skading eller ødeleggelse av økosystemer. Hensikten er at beslutningstakere skal kunne forstå økosystemtjenestenes og naturmangfoldets verdi og utøve kunnskapsbasert politikk.

TEEB administreres av FNs miljøprogram UNEP, som en del av UNEPs Green Economy Initiative (GEI) – på norsk: Initiativ for grønn økonomi – og finansieres av Norge, Sverige, Nederland, Storbritannia, Tyskland og EU-kommisjonen.

Tilnærmingen er også reflektert i politikkutviklingen i Norge. Blant annet er det gjennomført en NOU (offentlig utredning) for å beregne verdien av økosystemtjenester (NOU 2013:10) og perspektivet er tatt inn i den nyeste stortingsmeldingen om bevaring av naturmangfold (Meld.St. 14 (2015-2016)).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg