T-baneringen

Artikkelstart

T-baneringen, kollektivtransportprosjekt i Oslo kommune som knytter de østlige og vestlige tunnelbanelinjene sammen i en ringbane. Dette var en del av kollektivtransportsatsningen Oslopakke 2. Ringbanen åpnet i 2006.

Fra før var alle de vestlige og østlige tunnelbanene forbundet i Oslo sentrum. Ved gjennomføringen av dette prosjektet ble en avgrening fra Sognsvannsbanen knyttet sammen med Grorudbanen med en ny trasé fra Ullevål over Nydalen, Storo og Sinsen til Carl Berners plass. Første etappe av byggingen var fra Ullevål til Storo. Denne delen av utbyggingen startet i juni 2000 og ble tatt i bruk i 2003. Etappen frem til Carl Berners plass ble påbegynt noe senere, og hele ringbanen stod ferdig i 2006. Det ble da åpnet en ny t-banestasjon på Sinsen, i tillegg til de to som var tatt i bruk på Storo og i Nydalen.

Oslo kommune hadde ansvaret for utbyggingen, som var kostnadsberegnet til i underkant av 900 millioner kroner. Staten tok om lag 75 prosent av kostnadene og Oslo kommune resten.

I 2016 ble Lørenbanen åpnet. Denne avgrener fra Ringbanen ved Sinsen og går via den nye stasjonen Løren videre til Økern. Man kan dermed reise direkte fra Ringbanen til Grorudbanen.

T-banen hadde 117 millioner påstigninger i 2017.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg