Tōson Shimazaki

Artikkelstart

Tōson Shimazaki var en japansk forfatter var aktiv på begynnelsen av 1900-tallet. Han var en sentral forfatter i utviklingen av den moderne japanske skjønnlitteraturen og regnes som en av foregangsmennene for den japanske naturalismen.

Bakgrunn og forfatterskap

Tōson Shimazaki ble født som Haruki Shimazaki i landsbyen Magome i dagens Gifu prefektur. Familien var velstående og hadde lange røtter i landsbyen, men Meiji-restaurasjonens omveltninger førte til at de fikk økonomiske problemer, og Haruki ble sendt til Tokyo, hvor han bodde hos slekt og venner av familien mens han fullførte skolegangen. Han studerte ved Meiji-universitetet, hvor han ble kjent med kristendommen og lot seg døpe. Etter endte studier begynte han å undervise ved samme universitet, samtidig som han skrev tekster for Jogaku zasshi (Tidsskrift for kvinners undervisning).

Shimazaki debuterte som poet med diktsamlingen Wakanashū (Vårgrønt) i 1897. Han var del av den såkalte shintaishi-bevegelsen av poeter som skrev dikt på klassisk japansk, men ubundet av den klassiske poesiens formkrav.

Som prosaforfatter etablerte han seg med romanen Hakai (Det brutte bud) i 1906. Romanen omhandler en skolelærer med minoritetsbakgrunn fra burakumin, en gruppe av kasteløse mennesker som fortsatte å bli diskriminert etter avskaffelsen av Edo-periodens kastesystem. Romanen regnes som en forløper for den japanske naturalismen, som skulle dominere litteraturen i de følgende årene.

Tōson regnes også som en sentral forfatter innen shishōsetsu-litteraturen med sin selvbiografiske roman Shinsei (Nytt liv) fra 1918–19. Her fortalte han i føljetongs form blant annet beskrev et utenomekteskapelig forhold til sin egen niese mens det ennå foregikk. Romanen trekkes ofte fram som eksempel på de tidlige shishōsetsu-litteraturens hang til ekshibisjonisme og skandaløse avsløringer.

Utvalgte utgivelser av Tōson Shimazaki

  • Hakai (Det brutte bud), 1906.
  • Shinsei (Nytt liv), 1918–19.
  • Yoakemae (Før soloppgang), 1929–35.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg